Начало ММА Александър Густафсон: Непримиримия викинг
0

Александър Густафсон: Непримиримия викинг

Александър Густафсон: Непримиримия викинг
0

На 30-ти декември в Лос Анджелис, Калифорния един срещу друг ще се изправят двама бивши съперници в спор за титлата в полутежка категория на UFC. Единият от тях е боец на име Александър Густафсон, който идва от град с население от 13 хиляди души в южната част на Швеция и не знае, какво е да се откажеш. Той ще се изправи срещу бившият шампион в полутежка категория Джон Джоунс в двубой реванш на UFC 232.

Густафсон си проправи път към претендентското място за титлата на Джоунс през 2013 г. с относителна лекота. Бившият боксьор, който се впуска в света на битките в клетка, започва да тренира смесени бойни изкуства през 2006 г., а три години и осем професионални мача по-късно подписва с най-голямата верига за ММА двубои в света UFC. Скандинавецът дебютира в организацията с нокаут в първия рунд над Джаред Хаман, но крилата са му бързо подрязани, когато шампионът по колежанска борба Фил Дейвис го отказва със задушаващата техника „Анаконда“ във второто му появяване в Октагона. Разочарован от загубата, Александър решава да наблегна над играта си в партер и печели следващите си шест двубоя в UFC, а две от победите му идват след отказване на противника му.

Шестте победи на шведът след крачката назад срещу Дейвис му осигуряват двубой за титлата срещу „изчистилия“ преди него дивизията шампион. Така на 13-ти септември, 2013 г. на UFC 165 Густафсон се изправя срещу Джон „Боунс“ Джоунс в спор за титлата. Шведът е смятан за абсолютен аутстайдер срещу хегемона при 93-килограмовите, но отличните му боксови умения и движението му с крака се оказват труден пъзел за младия деспот в полутежката категория. Боецът успява да отвори аркада на „Боунс“ и е първият, който го събаря на земята, но това не се оказва достатъчно, за да му гарантира победата в очите на съдиите. Невероятното му представяне, обаче, не остава незабелязано и той печели бонус за „Двубой на вечерта“. Спечелените такива награди от Густафсон са общо четири през кариерата му в UFC.

След тази тежка за преглъщане загуба скандинавският войн се връща към битките в Европа и оглавява събитието UFC Fight Night Gustaffson vs. Manuwa в Лондон, Англия на 8-ми март, 2014 г. Викингът не губи време и отново влиза в борбата за титлата със страховит нокаут над местния Джими Манува във втория рунд. В еуфорията след бързата победа боецът отправя емоционално обръщение към Джоунс и го предизвиква за още едни 25-минути в клетката.

Реваншът се превръща в далечен мираж за скандинавският ММА боец, когато той е нокаутиран от тежкият удряч Антъни Джонсън, a по-късно през 2015 г. шампионът участва в автомобилна катастрофа и напуска местопроизшествието преди пристигането на полицията. Тази постъпка на „Боунс“ води до неговото временно отстраняване от UFC.

Звездите се нареждат за Густафсон и пред него се открива възможност за двубой за титлата срещу бившия олимпийски състезател по борба и враг на Джоунс – Даниел Кормие. Двамата спретват истински боен спектакъл в пет рунда и си печелят по 50 000 долара бонус за „Двубой на вечерта“, но шведът отново си тръгва от клетката без да му бъде вдигната ръката.

Густафсон стъпва в Октагона отново след единайсет месеца пауза. Боецът признава, че е бил съкрушен от развоя на събитията в кариерата му и дори е обмислял оттегляне. Въпреки лошите резултати и дългата почивка от състезателна дейност, викингът показва по-добра версия на себе си и с лекота печели единодушно съдийско решение срещу Ян Блашковиц, а шест месеца по-късно нокаутира и Гловър Тешейра.

Джоунс се замесва в няколко скандала за употреба на забранени субстанции, а освен наказанията му от Анти-допинг комисията на САЩ, реваншът му с Густафсон е забавен и от решаването му на другата му вражда в клетката – тази с Даниел Кормие. Бившият шампион побеждава на два пъти DC, но Густафсон смята, че той ще е първият взел реванш на боецът от Албакърки.  Победата над Джон е по-важна от шампионската титла за Алекс и той смята, че знае рецептата за победа над този противник и този път ще бъде по-уверен в себе си.

Boris Tonev Многократен шампион на национални и международни шампионати по бразилско джу-джицу за мъже и юноши. Шампион по бокс за юноши. Студент във Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ "Св. Климент Охридски".