Начало ММА Боец приложи рядък събмишън в ММА двубой (ВИДЕО)

Боец приложи рядък събмишън в ММА двубой (ВИДЕО)

Боец приложи рядък събмишън в ММА двубой (ВИДЕО)
0

Смесените бойни изкуства привличат огромна аудитория не само, защото създават изключително бойно шоу, но и защото разполагат с огромен арсенал от атрактивни технически възможности за победа над опонента. През годините сме видяли всичко възможно – различни ударни комбинации, сложни хватови хвърляния, прецизни техники за контролиране и заключване на човека отсреща, мощна физическа сила, експлозивност, издръжливост.

Наскоро феновете на ММА видяха много рядък ключ, който в джу-джицу се нарича „тарикоплата“. Тарикоплатата е събмишън на раменната става, който се прилага чрез координирано използване на ръцете и краката, когато боецът успее да заеме доминираща позиция отгоре върху опонента си. В случая ключът беше приложен от Джейк Нгай в мач срещу Байрън Мърфи – две млади имена, които не говорят нищо на феновете извън Ирландия.

Създател на техниката е норвежкият джу-джицу състезател Тарик Хопсток, който започва да я използва по веме на тренировка и състезания през втората половина на миналото десетилетия.

През годините клетката на ММА е видяла много атрактивни изпълнения от граплинга. Пословична в историята остана победата на „Корейското Зомби“ срещу Леонард Гарсия през 2011-а година в дебюта на азиатеца в UFC. Тогава той успя да приложи изключително редкият и труден „туистър“ – събмишън разработен детайлно от известния майстор и създател на 10th planet Jiu Jitsu – Еди Браво.

тагове: