Начало ММА Дело срещу UFC разкри хонорарите на всички бойци в периода 2011-2016 г.

Дело срещу UFC разкри хонорарите на всички бойци в периода 2011-2016 г.

Дело срещу UFC разкри хонорарите на всички бойци в периода 2011-2016 г.
0

Всички слухове и спекулации, че UFC раздава милиони на своите звезди и на практика „жълти стотинки“ на второстепенните си герои получиха своя отговор, благодарение на съдебно дело, което цели да изсветли финансовите потоци в най-голямата MMA организацията в света. Досега информацията за заплатите винаги е била поставяна под въпрос, защото законът защитава правото на атлетите и организациите за дискретност. В редки случаи, като този, можем да надникнем дълбоко зад кулисите и ето, какво данните, които изнесе Bloody Elbow, след като документите бяха пуснати за свободен достъп.

Цифрите, които предстои да научите, са само за периода 2011-2016 г., тъй като съдът разглежда именно онези 5 финансови години за UFC. Важно е да подчертаем също, че имената на бойците не фигурират, но са известни техните мачове, така че бърза справка показва ясно кой, кога, какви пари е получавал.

Ронда Роузи и до днес си остава най-голямата звезда при жените, макар след нея редица други да постигнаха по-сериозни спортни успехи. Тя печели $574 720 за срещата си с Лиз Кармуче, а за боя си с Бети Корея хонорарът ѝ е $2 642 204. Подчертаваме, че тези суми се превеждат по банковата ѝ сметка само от PPV бонусите без в това число да влизат гарантираните суми от договора ѝ с UFC. В контракта ѝ фигурира клауза, която ѝ носи следните бонуси. По $1 за всеки PPV пакет между 200-400 хил. продажби, по $2 на пакет за всеки 400-600 хил. продажби, по $3 на пакет за всеки 600-900 хил. продажби и по $4 на пакет за всяка покупка над 900 хил. Общо тя е заработила $13 млн. за седем срещи. включващи всичките ѝ възнаграждения.

Данните за Конър МакГрегър също са доста интересни. Все пак той е сочен за „златната кокошка“ на UFC и на практика е причината организацията да се разпространи далеч извън границите на САЩ. „Прословутия“ си е гарантирал $20 млн. само за участието в 9 срещи в онзи период, а след калкулирането на официалните резултати от представяне, заплати, бонуси и PPV заработва между $3 285 000 за боя си с Чад Мендес и $6 812 364 за срещата с Еди Алварез. По-интересното тук обаче е, че данните, които Forbes публикува за МакГрегър, сочат, че той е изкарал много повече пари от официално обявените. Подобни разминавания са една от причините за стартиралото разследване, защото данъчните служби във Вашингтон подозират, че UFC може и да е укривала данъци.

Брок Леснър се е качил два пъти на ринга в онези години, но в тях е заработил $3 млн. от срещата с Алистър Оверийм и $8 млн. за тази с Марк Хънт. Това доказва, че той несъмнено е една от най-големите звезди в смесените бойни изкуства изобщо.

Джордж Сейнт-Пиер също е със статута на кралска особа в UFC. Неговите заплати варират между $3,2 млн. за срещата с Карлос Кондит и $4,3 млн. за тази с Джейк Чийлдс.

Андерсон Силва пък е спечелил най-много от изявите си между 2011-2016 кг. Той се бие общо 9 пъти и никога не е изкарвал по-малко от $2 млн.

Няма как да пропуснем възнагражденията на другата „златна кокошка“ – Джон Джоунс. Неговите цифри обаче са малко по-скромни на фона на останалите, но и неговият звезден статут стана факт малко по-късно. Той прибира $1 237 880 за срещата си с Гловър Тейшейра, $2 677 539 за тази с Овинс Сейнт-Прю и $3 637 500 за първия мач срещу Даниел Кормие.

Заслужава си да споменем дебюта на Си Ем Пънк, който пръв даде знак, че се задава нещо голямо между WWE и UFC. Той е получил $1 042 736 за двубоя си срещу Мики Гал.

тагове: