Начало ММА Фигейредо и Морено на прага да променят историята на ММА

Фигейредо и Морено на прага да променят историята на ММА

Фигейредо и Морено на прага да променят историята на ММА
0

Главното подгряващо събитие на UFC 270 не разочарова. Както и предположихме. Бразилецът Дейвесон Фигейредо отново се окичи с титлата в категория „муха“, побеждавайки мексиканеца Брандън Морено чрез единодушно решение.

Както първите две, така и третата им битка заслужи само и единствено аплодисменти. Шампион и претендент излязоха максимално подготвени, тактически дисциплинирани и си личеше, че победата е единственият приемлив вариант и за двамата. Но победителят можеше да е само един и… съдиите май се справиха с трудното решение. Фигейредо изглеждаше като по-заслужаващия и нанесе повечето тежки попадения, а в равностойни срещи това е достатъчно.

И Морено, и Фигейредо демонстрираха за пореден път, че заслужено са топ имената на 57-килограмовата дивизия вече 14-ти месец, а по всичко личи, че скоро няма да има кой да им се опре. Евентуална втора победа на „Бебето убиец“ най-вероятно щеше да прати Фигейредо в горната категория, но сега този момент ще трябва да почака. Ако изобщо се случи. А причината е ясна – ще (трябва да) има тетралогия.

Първата и третата битка спечелиха приза за „Мач на вечерта“, а Морено се поздрави с бонус за „Представяне на вечерта“, когато отказа южноамериканеца на UFC 263.

Резултатът след първите им три срещи е по една победа и равен. А по този начин нито в математиката излизат сметките, нито в самия Октагон е ясно кой е по-по-най. Първата среща между двамата от 2020-та завърши наравно, а така поясът остана в Бразилия. Шест месеца по-късно преобразен Морено доминира по всички параграфи и заслужено се превърна в първия мексикански шампион на UFC. Трилогията, която се състоя през уикенда, бе равностойна и победата можеше наистина да отиде във всяка посока.

Това бе един от малкото случаи в бойните спортове, в който и двамата имаха пълно основание да вдигнат победоносно ръката си след сирената, вярвайки напълно, че са направили достатъчно за колана. Затова единственият логичен ход на UFC е четвърти пореден мач между тях.

В хрониките на UFC никога не е имало тетралогия, още повече такава, която е съставена от 4 поредни мача! „Това е пътят“, както се казва в „Мандалорецът“. Логиката, финансова и всякаква, сочи към тетралогия. Двамата бойци също казаха след мача, че са готови на четвърти мач, който да сложи край на феноменалния им спор.

Замислете се колко качествени трилогии сте виждали в света на бойните спортове? За бокс можем да ви помогнем ТУК и ТУК. Най-пресният пример е класиката между Тайсън Фюри и Дионтей Уайлдър. Но там имахме доминатор и в трите битки, а в сегашния случай такъв няма. Както казват футболните коментатори „Предстоят ни две продължения по 15 минути, драги зрители“.

Първите 13 рунда вече са в историята, остават още 5. За фаворити е рано да се говори към този момент. Първо трябва да починат, да се възстановят от травми и болежки и да се седне на масата за преговори. След мача в неделя се заговори, че въпросната тетралогия може да се състои в Мексико или Бразилия, което сериозно ще наклони везните в едната посока. Правилното в този случай би било и последният им мач да се проведе на неутрална територия. А дотогава можем да кажем само едно – „Кралят е мъртъв, да живее кралят“!