Начало ММА Глоувър Тейшейра: Дойдох в САЩ нелегално, когато бях тийнейджър

Глоувър Тейшейра: Дойдох в САЩ нелегално, когато бях тийнейджър

Глоувър Тейшейра: Дойдох в САЩ нелегално, когато бях тийнейджър
0

Глоъвър Тейшейра ще защитава титлата си в лека тежка категория за първи път тази вечер. Противник на 42 годишния ветеран ще е една от сензациите на UFC – Иржи Прохазка.

Бразилецът спечели пояса на най-голямата ММА верига след десетгодишна борба, белязана от възходи и падения. Житейската му история наподобява тази на кариерата му по много параграфи.

Дойдох в САЩ нелегално през мексиканската граница, когато бях на 19. „ Разказва той. „Беше страшно!Много мои сънародници правеха същото. Припечелваха пари и се връщаха в Бразилия, но не знаеха какво да правят с тях. Купуваха си коли, къщи и после тази илюзия се изправяваше и те се оказваха в безизходица. Но аз винаги съм искал да съм професионален атлет.“

Тейшейра няма опит в бойните изкуства освен двугодишни тренировки по карате. Въпреки това се впуска в дългото и опасно пътуване от родината си до САЩ.

„Тогава просто го направих. Не мислех за нищо друго. Но като цяло е доста плашещо. Никога не знаеш кой ще прекоси тази пустиня. Не знаеш с какво се занимават хората, които ти уреждат пътя. Просто тогава бяхме млади и не мислехме за това. И така стигнах до Кънектикът. Видях всички възможности тук и се замислих за времето, което съм изгубил. Разбрах, че тук мога да бъда всичко и така се захванах с бокс.

Винаги съм обичал бокса. Карах баща ми да ме буди в три сутринта за да гледам мачовете на Тайсън.“

Тейшейра привлича интереса на Дейна Уайт през 2006г. Тогава той се състезава за вече несъществуващата верига WEC. Бившият шампион и член на Залата на славата Чък Лидел тогава тренира заедно с бразилеца и ходатайства пред Уайт за договор. Дебютът му се забавя заради проблеми с документите, но през 2012г. той изиграва първия си мач за веригата. След шест поредни победи му е даден шанс за шампионски двубой срещу Джон Джоунс, който го надигрaва решително и взима победата.

Така се стигна до нов поход от шест последователни успеха, който завърши миналата година. Тогава 42 годишния Тейшейра се изправи срещу Ян Блахович в мач за световната титла и във втори рунд събмитна поляка.

Така той записа името си в историята на UFC като единствено Ранди Котюр стои пред него в класацията за най-възрастни шампиони.

Тази вечер, въпреки че е аутсайдер според букмейкърите, Тейшейра ще се опита отново да върне часовника назад и да докаже, че годините са просто число.