Начало Видео Какво яде Израел Адесаня в деня на мача? (ВИДЕО)

Какво яде Израел Адесаня в деня на мача? (ВИДЕО)

Какво яде Израел Адесаня в деня на мача? (ВИДЕО)
0

В професионалния спорт не всичко опира до часовете прекарани в залата.

Правилната диета и разпределение на храната е също толкова важно, колкото са тренировките и времето за възстановяване. Намирането на правилния баланс в тези три неща и спазването му са гарант за високи спортни резултати.

Бойните спортове са още по-изтезаващи заради тегловите категории, които бойците трябва да спазват. Там буквално всяка калория е от значение. Всяко зрънце се брои и всяка хапка се пресмята.

Последните седмици преди самата битка често са най-трудни, защото именно тогава е времето за сваляне на излишните килограми и влизането в позволения лимит. Какво става обаче след като мине задължителният кантар, който по традиция се състои 24 часа преди екшъна?

Бойците имат горе/долу един ден на разположение, за да върнат поне малко от нормалното си тегло и да заредят системата. Това, разбира се, се случва най-вече чрез рехидратация (в някои договори в бокса дори и за това има клауза), но и калориите играят важна роля.

Диетолозите и частните готвачи са се превърнали в основна част от отбора на големите шампиони в наше време, а и не само. Джордан Съливан е човекът, който се грижи за ястията на хора като Израел Адесаня и Алекандър Волкановски.

Съливан разкри съботното меню на „Изи“, който в ранните часове на изминалата неделя (българско време) защити титлата си в средна категория след 5 пълни рунда.

Първо ястие

Накиснати овесени ядки с ягоди, банан и шоколад

Богата на фибри и витамини закуска. Важно е овесените ядки да са накиснати предварително, за да може да се разгради нишестето в тях и по този начин да се улесни стомаха и разграждането им. Така се усвояват и повече от хранителните вещества на храната.

Второ ястие

Банан и протеинови палачинки с шоколад

Тук идва ред и за ударна доза протеин. В зависимост от това как се чувства самият спортис, Съливан решава дали ще е това или ще му сервира протеинови палачинки с бъркани яйца и бекон.

Трето ястие

Пиле терияки с ориз и картофи

Първата от три порции пилешко. Оризът и картофите са основен източник на въглехидрати, което означаа повече енергия и ситост през деня. И тук не се забравя приема на протеин – пилешко месо. Терияки сосът е беден откъм калории, но добавя вкус и натрий.

Четвърто ястие

Пиле барбекю с мед и див ориз

Дивият ориз не е богат на калории, но е чудесен източник на протеин в сравнение с белия и черния ориз. Медът пък е чудесен подсладител, а глюкозата в него играе ролята на супер гориво за организма.

Пето ястие

Сладко-лютиво пиле с ориз

Последното сериозно хранене за деня. Сладко-лютото чили е добър помощник в борбата срещу травми и има антивъзпалителен ефект. Също така подобрява циркулацията на кръвта. Към ястието се одбавя и оцет, който спомага на храносмилателния тракт.

Последно хапване

Оризовки с шоколад, банан и мед

Това играе ролята на т.нар „снакс хапване“. Оризовки са чудесен вариант за много въглехидрати и много малко мазнини. Чудесен вариант, когато се нуждаете от инжекция енергия, но не искате да ви е тежко на корема.

@jordansullivandietitianEat to Perform ? results don’t lie ##ufc ##ufc263 ##mma ##citykickboxing ##performance ##nutrition ##fuel ##science

♬ POWER – Kanye West