Начало ММА Кои са най-грамадните MMA бойци в историята

Кои са най-грамадните MMA бойци в историята

Кои са най-грамадните MMA бойци в историята
0

Старата максима в бойните спортове гласи, че мускулите не печелят мачовете. Но, когато размерите бъдат съчетани с уменията, тогава ставаме свидетели на някои от най-добрите състезатели в историята. В класацията, която ви предстои да прочетете, една голяма част от бойците не попадат в графата на легендите. Но част от хората тук достигнаха до върховете в своя спорт и отвъд. За да създадем този материал сме използвали данните за ръста и теглото на атлетите в една от най-големите база данни за бойни спортове – Tapology, компилирани от MMA Junkie.

 • Рубен де Йонг, 208 см., 140,2 кг. – MMA кариерата на нидерландеца бе кратка (2:0) и по тази причина може и да не е известен на повечето привърженици на спорта. Той все пак се състезава още в кикбокс, борба и силови дисциплини.
 • Нейтън Джоунс, 208 см., 156,5 кг. – Той е може би едно от най-популярните лица в нашата класация, но не толкова заради успехите си на ринга, колкото за работата си в Холивуд. Исполинските му размери го превърнаха в звезда от блокбъстъри, като „Троя“, „Mortal Kombat“, „Лудия Макс: Пътят на яростта“, „Бързи и яростни: Хобс и Шоу“ и още куп други. В смесените бойни изкуства той обаче има една-единствена изява и тя е загуба от Коджи Китао.

 • Ген МакГий, 208 см., 118 кг. – Тук вече навлизаме в списъка с гигантите, които бележат успехи в бойните спортове. МакГий бе един от първите бойци в UFC, когато веригата започна да се развива експоненциално в началото на новия век. В последствие той записа 13 победи и 5 загуби във всички организации.
 • Георги Кайсинов, 208 см., 134,7 кг. – Най-верните привърженици на Антонио Силва сигурно помнят Кайсинов, тъй като с него бе поставено началото на шампионския път за бразилеца в UFC. Това бе и единствената MMA изява за руснака, въпреки удивителните му габарити.
 • Стивън Шоу, 208 см., 117 кг. – За съжаление този великан прекара прекалено малко време в бойните спортове, въпреки безспорния си потенциал. Той записа 5 победи и 2 загуби в рамките на 2 години, но след това изчезна от полезрението ни.

 • Кристиан Анелюч, 210 см., 160 кг. – Подобно тегло вече е прекалено, особено ако не е гарнирано с древногръцка божествена мускулатура. Румънецът записа само един мач в MMA и той бе загуба през 2014 г., макар преди това да има известни успехи в кикбокса. В последствие той е доста по-успешен в канадската борба, където габаритите му оказват малко по-добро влияние.
 • Даниелре Пинейро, 210 см., 120,2 кг. – „Крокодила Дънди“, както е прякорът на бразилеца, е в другата крайност в сравнение с Анелюч, защото баскетболисткият му ръст изисква той да е поне с още десетина килограма по-тежък, за да бъде успешен в MMA. Той има само една загуба в спорта до момента и тя датира от 2019 г. насам.
 • Семи Шилт, 210 см., 116,1 кг. – Горното ми твърдение сега звучи някак нелепо, защото шихан Семи Шилт е един от най-успешните бойци в цялата история, въпреки факта, че рядко теглото му надвишава 115 кг. Разликата обаче е, че той идва от каратето и кикбокса, където скоростта и техниката са от много по-голямо значение, отколкото чисто физическата мощ. Нидерландецът в последствие прави и сериозна кариера в MMA с актив от 26:14:1.
 • Кори Питърсън, 210 см., 143,3 кг. – Един от проблемите при високите и тежки бойци е, че при боя на земя те не са достатъчно гъвкави, за да се противопоставят на опонентите си с по-скромни габарити. Точно това се случи и с Питърсън, когато Сергей Харитонов го отказа с „армбар“ през 2004 г., за да сложи край на MMA кариерата му.
 • Ян Нортйе, 210 см., 160,1 кг. – В бокса „Гиганта“ се радва на страхотни успехи и дори записва актив от 11 чисти победи. След това обаче решава да се включи в дисциплините, където се изискват и умения с крака, но това се оказва грешка, защото допуска цели 6 поражения и само 2 победи.
 • Раду Шпингел, 210 см., 123,4 кг. – Силата на този човек се оказва извън професионалния спорт, защото кариерата му в смесените бойни изкуства приключва след само две участия. Далеч по-успешен е обаче в ролята на телохранител. В биографията му дори е записал работа за холивудски звезди, като Никол Кидман, Леонардо ДиКаприо, Дженифър Лопез и Джим Кери.
 • Стивън Струве, 213 см., 120,2 кг. – UFC има причина, за да поддържа таван на теглото за бойците в тежка категория, но това понякога се оказва проблем, защото „Небостъргача“ бе прекалено висок, за да може с лекота да поддържа 120 кг. Той все пак се задържа достатъчно дълго наоколо, за да запише 29 победи и 13 загуби, превръщайки се в любимец на мнозина по целия свят.
 • Хон-ман Чой, 218 см., 160,1 кг. – Не сте истински фен на бойните спортове, ако не сте чували за Хон-ман Чой. Южнокореецът е не просто един от най-високите бойци в историята, но е и един от най-високите азиатци, раждали се някога. „Техно голиата“ прекара най-силните си години в кикбокса, но въпреки това бе особено интересно да го гледаме и в MMA, където запис 4 победи и 5 загуби. Една от най-интересните части бе да видим как ръката му едва се побира в ръкавиците.
 • Пауло Сезар Силва, 218 см., 175 кг. – Официално това е най-тежкият MMA боец в историята, който някога сме виждали. Бразилецът бе толкова грамаден, че караше всеки един от съперниците си да изглежда нищожно по време на фейсофите. Надали ще ви изненадаме, като кажем, че Силва е бил част от олимпийския отбор на Бразилия по баскетбол. Истинската му страст обаче са боевете, макар така и да не печели нещо запомнящо се.