Начало ММА Никола Дипчиков се би мъжки, но отстъпи на граплър майстор в Сочи

Никола Дипчиков се би мъжки, но отстъпи на граплър майстор в Сочи

Никола Дипчиков се би мъжки, но отстъпи на граплър майстор в Сочи
0

Един от най-обичаните български бойци – Никола Дипчиков, загуби от класния руснак Абдурахман Джанаев на „Absolute Championship Akhmat“. Четиринадесетият бой на софиянеца в елитната ММА организация не премина по план, като звездата на домакините контролираше в партер и трите рунда.

Двамата се срещнаха в сблъсък от основната карта, провел се в средна категория (84.4 кг) на ACA 140 в Сочи, Русия. Петимата съдии видяха единодушно срещата 30-27 в полза на Джанаев.

„Дипчиков има дар от Бог да е нокаутьор. Дадено му е свише – може да го прави с лакти, колена, юмруци, ритници и вероятно по начини, които ни е трудно да си представим“, споделиха коментаторите на галавечерта при влизането на Никола в клетката.

ПЪРВИ РУНД

Двамата започнаха с разузнавателна първа минута. След нея съпернкът на българина успя да го повали на земята. Нашето момче се извъртя и все пак се изправи притиснат в клетката, като остави контрола на съперника, но без опасност за хватка. Джанаев не беше особено активен, защото българинът го блокираше идеално.

Никола дори започна на свой ред да нанася отлични удари с лявата ръка, докато беше затиснат. Работеше здраво в неизгодната ситуация. Две минути преди края на рунда софиянецът освободи и двете си ръце и така страйкинг надиграването продължи. Минутка след това боят се прехвърли в центъра на октагона. Никола се опита да откъсне главата на съперника с кроше, което прелетя на сантиметри от целта.

Малко след това съперникът отправи класически за боец от „Ахмат“ хай кик със завъртане, който българинът блокира. В последните секунди нашенецът влезе на страхотна размяна и заби зловещо попадение в Джанаев, с което му взе респекта със сирената.

ВТОРИ РУНД

След ценни съвети от треньорите и няколко глътки вода двамата се запътиха към средата на клетката за нови пет минути екшън. Дипчиков опита коляно в главата, което беше блокирано умело. Съперникът му пробва с нов хай кик – без успех. Боят се водеше от далечна дистанция, предимно с надлъгване. Сънародникът ни вървеше напред в атака, но тогава беше хванат на контра и последва тейкдаун.

Джанаев нанасяше опасни удари, легнал върху лявата част от тялото на Никола. Българинът беше блокиран така около две минути, в които на свой ред опитваше да връща крошета. Минутка преди края руснакът се изправи, но Дипчиков не се върза на блъфа и не го последва. Така след още 60 секунди на контрол от боеца на домакините рундът слава богу завърши.

ТРЕТИ РУНД

Българинът се втурна в атака от първата секунда и успя да пласира добри попадения в откриващата половин минута. След това обаче съперникът му отново вкара твърде лесно боя на земя. В партер пак той имаше предимство и без да блести с нещо работеше методично за контрол. Джанаев не правеше никакви опити за събмишън, единствено маркираше с юмруци.

С едно по-тежко попадение минута преди края на битката руснакът разкървави лицето на Никола. Нашенецът така и не успяваше да освободи краката си или да се изправи. Уменията на земя от Джанаев се оказаха решаващи и в тази част. Състезателят на домакините се би тактически грамотно и не позволи на софиянеца да разкрие потенциала си в стойка.

Красиан Митев Красиан Митев е роден на 25.06.1995 година в град София. Учи Право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като редактор в сайта Sportnamasa.com от февруари до юли месец 2017 година. От септември месец 2017 година е част от първия български спортен сайт Topsport.bg. В началото на октомври месец 2018 година започва работа в популярния портал за бойни спортове - Boec.BG, а и за международната му версия Boec.COM.