Начало ММА Пет съвета за начинаещите в UFC 4

Пет съвета за начинаещите в UFC 4

Пет съвета за начинаещите в UFC 4
0

Ако сте привърженик на видео игрите и на бойните спортове, то няма как да не притежавате играта на „ЕА Sports“ UFC 4 – поредицата, която позволява на потребителите да превземат ММА вселената само с джойстик в ръка.

Ако сте запознати с предишните три игри от серията, то тази статия най-вероятно няма да ви е от голяма полза. Ако обаче тепърва се впускате във виртуалния свят на смесените бойни изкуства, то трябва да знаете едно – играта хич не е лесна. Точно както истинския ММА.

Допитахме се до няколко сериозни геймъри, които имат богат опит с конзолите и пред екраните и техните съвети със сигурност биха ви били от полза и биха направили изживяването ви с UFC 4 далеч по-приятни и реалистично.

  1. Пазете си силите

Издръжливостта на вашия боец е може би най-важният му атрибут. Жълтата лента, която спада и се покачва в зависимост от това какво правите – дали атакувате или се защитавате. Колкото по-трудни за изпълнение маневри правите, толкова повече ще се измаряте и толкова повече време ще ви трябва да възстановите. Затова трябва да си пазите въздуха, особено ако става въпрос за шампионски 5-рундови двубои! Трябва да сте много внимателни и селективни с атаките си. Всяка необмислена офанзива ви измаря, а ако жълтата черта е на привършване, то жизненоважно за вас е да се отдръпнете и да позволите на Хабиб или Конър да си поемат глътка въздух. Трябва да знаете, че сте най-уязвим именно когато нямате ‘стамина’. В тези моменти и простичък ляв прав в главата ви може да ви свали на земята или дори да ви нокаутира. Избягвайте да тръгвате ударно и да сте прекалено агресивни в първите два рунда. Както в истинската клетка, така и тук трябва да разпределите въздуха в дробовете си.

2. Клинчът е ваш верен приятел

В „UFC 4“ трябва да имате тактика. Красотата не винаги трбява да взима превес над контрола на мача и над умната игра. В истинския живот всички мразим клинча, но той е съществена част от бойните спортове. В случай, че вашият човек има тежка нужда от възстановяване и силите са му привършили, клинчът е вашето спасение. Опасността да бъдете повалени на земята или да изядете някое и друго кроше я има, но без риск няма победа. Клинчът е и добра възможност да изхабите някоя и друга секунда в рундовете, в които ви доминират и просто чакате сирената. Когато сте близо до ‘събеседника’ ви, натиснете R1 и квадрат (PS) или RB и хикс (XBOX).

3. Гардът винаги горе

Това звучи близко до акъла, но все пак – винаги бъдете нащрек и в готовност да блокирате нападението на противника/компютъра. Когато влезете на размяна е лесно да забравите, че трябва да пазите лицето и тялото си, а това може да се окаже по-важно от всичко друго. Без значение дали играете от преден или заден крак – боецът отсреща винаги може да пласира удар по вас. Ако не сте нащрек и не блокирате адекватно и навреме, след още няколко подобни попадения ще се строполите на земята и ще трябва да се молите на Господ. Веднага след като атакувате, трябва да се прегрупирате и да внимавате за контраатака на опонента ви. Натискане на R2 (PS) или RT (XBOX) е вашето спасение в напечените ситуации.

4. Не търсете ранен ‘събмишъна’

Този съвет важи повече за мачовете ви срещу изкуствения интелект, отколкото ако играете онлайн или с приятел до вас. Дори да сте избрали граплинг майстор като Деймиън Майа, а срещу вас е Джъстин Гейджи (без да се обиждат феновете му). Освен ако не играете на най-лесното ниво, компютърът ще се измъкне от опита ви за захват/отказване за отрицателно време в първия рунд. Играта на земя е още по-изтощителна за вашия герой и няколко секунди въргаляне ще изпари почти напълно въздуха ви.

5. Зашеметеният опонент е най-лесен за довършване

EA Sports

Това е един от малкото моменти в играта, в които си заслужава да жертвате въздуха и кардиото си. Добре подредена комбинация или единичен хай-кик и ще разклатите сериозно протинвика ви. Разработчиците на играта са се погрижили да знаете кога се случва това – екранът (отляво/отдясно) става кървав, а движението на противника ви бавно и некординирано. Видите ли врагът да се клатушка и да отстъпва несигурно назад, това е вашият шанс. Но трябва да знаете, че този период е кратък и ако не нанесете точните удари бързо, опонентът ви ще се съвземе. Ако действате навременно и достатъчно агресивно, ще си осигурите бонус за „Нокаут на вечерта“.

В общи линии е това. Забавлявайте се и гледайте да не се нервирате излишно. Отначало ще ви е трудно, но нищо лесно в този живот не носи истинска наслада. А и в днешно време конзолите/джойстиците/телевизорите не са никак евтини. Ако лесно се палите и нервите са ви къси, добре за вас би било да си намерите някаква възглавница (нещо меко) върху която да излеете гнева си!