Начало ММА Райън Бейдър ликува с абсолютната титла в тежката категория на Белатор

Райън Бейдър ликува с абсолютната титла в тежката категория на Белатор

Райън Бейдър ликува с абсолютната титла в тежката категория на Белатор
0

Райън Бейдър (29-7) ликува с абсолютната титла в тежката категория на „Белатор“ след много тежък и оспорван мач срещу временния шампион Валентин Молдавски (11-2).

Битката между двамата бе главно събитие на „Белатор“ 273,  което се проведе във Финикс, Аризона.

38-годишният американец се завърна при най-тежките след известен престой в полутежка категория (участва в Световната Гран при на „Белатор“) и успя да защити титлата. Той трябваше да изиграе 5 изтощителни рунда, за да получи обединяващия пояс с единодушно съдийски решение.

Молдавски, който е родом от Украйна, но се състезава под флага на Русия, също впечатли. Особено ефективни бяха граплинг уменията си, чрез които той записа 9 тейкдауна. 29-годишният боец придоби временната титла през юни 2021 г., изпреварвайки Тимъти Джонсън.

Опонентът му обаче бе далеч по-агресивен и офанзивен и това помогна за точките в съдийските карти (48-47 и в трите карти).

Бейдър качи килограми, за да се върне в категория и на кантара показа 1 кг по-малко от руския боец. Въпреки това той изглеждаше. Американецът  имаше страхотен шанс да приключи в първия рунд след тежък удар с дясната ръка, който разклати 29-годишният Валентин.

Молдавски нанесе повече удари – 78 срещу 65, но тези на Райън бяха по-значими. Руснакът заложи на игра в средата на октагона, като опитваше да държи със захвати съперника си на земята. Бейдър се оказа доста издръжлив и влезе много свеж в 4-ия рунд, като успя да нанесе в тази част доста тежки удари.

„Чувствах се добре. Той беше много по-силен в заключването с тялото, отколкото предполагах“, коментира шампиона след срещата.

В последният 5-ти рунд американецът продължи да тормози Молдавски с дясната си ръка, а също така да бъде и много по-активен в атака. В последните секунди руският боец успешно приложи техника от борбата „body slam“, с която повали Райън, но вече бе твърде късно.

„Успях да го разтърся. Знаех, че просто трябва да подбирам ударите си. Нанесох му повече щети и се надявах за първи път съдиите да забележат ударите, а не играта в борба“, коментира Бейдър.

С това поражение Валентин Молдавски прекъсна серията си от 6 поредни победи.

Снимки: BELLATOR MMA