Начало ММА Хабиб Нурмагомедов се ядоса след загуба на свой боец

Хабиб Нурмагомедов се ядоса след загуба на свой боец

Хабиб Нурмагомедов се ядоса след загуба на свой боец
0

Голямата звездна на ММА Хабиб Нурмагомедов прие емоционално загубата на един от бойците си – Ислам Мамедов. Дагестанската легенда подкрепи 32-годишният боец по време на битката му в леката категория в „Белатор“ 273 срещу американеца Бенсън Хендерсън.

Галавечерта се провере в Аризона, а в главния двубой Райън Бейдър и Валентин Молдавски се изправиха в мач за абсолютната титла в тежката категория.

Мамедов за втори път влезе в октагона на популярната американска ММА организация, но вниманието бе силно насочено към него. Той бе фаворизиран преди сблъсъка поради няколко причини – смятан е за един от най-талантливите ММА бойци, дебютира в „Белатор“ с успех и не бе побеждаван от 12 години.

Ислам, който е ученик на покойния баща на Хабиб –  Абдулманап Нурмагомедов, се радваше на много сериозна подкрепа в ъгъла. Зад него застанаха самия Хабиб и брат му Усман Нурмагомедов, както и легендарният треньор Хавиер Мендес. И тримата изглеждаха много нерви през целия двубой.

Мамедов и Хендерсън се изправиха един срещу друг в подглавната битка. Тя се игра в 3 рунда, а изходът от нея бе решен със съдийско решение. Именно това разстрои Хабиб. Съдиите присъдиха победата на американеца с неединодушно решение, а претенциите на руския щаб бяха, че победата е била за Мамедов.

Срещата всъщност бе много равностойна. Хендерсън, който е бивш шампион на UFC и влезе в битката в негативна серия от три поредни загуби, направи силно начало. След известен период на изчакване, в който Бенсън опита да държи дистанция, той се хвърли и опита да приложи задушаваща хватка на дагестанеца. Ситуацията бе доста опасна за руснака, той издържа на предизвикателството и малко преди гонга успя да се измъкне от хватката на американеца.

Вторият рунд мина изцяло на земя. Въпреки че Мамедов идва от силна борческа школа, не може да се каже, че той имаше изразително предимство. Бенсън продължаваше с опитите си да го заключи с лакът, но като цяло прояви повече пасивност в позиция. Освен това, видимо американецът се измори по-бързо и като че ли отстъпи в този рунд.

И двамата бойци бяха наясно, че битката и оспорвана и всичко ще се реши в последната част. Те подходиха предпазливо, а този път заложиха на игра в стойка и размени на мощни единични удари. Бенсън бе една идея по-точен. В 3-ата минута Мамедов най-сетне записа чист тейкдаун. Той се усука около противника си и търсеше удобна позиция, но американецът му отвърна с брилянтна защита. Руснакът бе в доминираща позиция, въпреки че показа и пасивност в атака.

Решението на съдии изуми мнозина – победата бе присъдена на Хендерсън – двама от съдиите му дадоха 29-28, а третия посочи в картата си 29-28, но за Мамедов.

Хендерсън (29-11) обяви, че с този успех почти сигурно ще се пенсионира. Американецът изравни статистиката си в „Белатор“ на 6 победи и 6 загуби.

„Не знам дали ще се бия повече. Така че това, че излизам с победа, е добре“, коментира американецът, който до този мач бе в най-дългата си негативна серия.

Загубата е първа за Ислам е първа от юли 2009 г. Той бе в серия от 20 поредни победи, като единствената си загуба досега я бе записал във втората си професионална среща.

Снимки: Bellator MMA