Начало ММА UFC обича повече парите, отколкото мрази стероидите

UFC обича повече парите, отколкото мрази стероидите

UFC обича повече парите, отколкото мрази стероидите
0

Стероиди – чумата на спортовете. Това е най-големият враг на атлетизма, откакто науката помогна на човека в надскачането на собствените му физически възможности. От една страна стероидите отключват нови нива на човешките способности, но от друга се превръщат в екзекутора на спортсменския дух. Принципната позиция на UFC привидно може и да е срещу употребата на стимуланти, но с просто око е видно, че компанията обича повече парите, отколкото мрази стероидите. Най-актуалният пример може би е Израел Адесаня.

„Изи“ е една от най-даровитите „златни кокошки“ в организацията. Популярността му се шири по целия свят, като само в социалните мрежи се радва на над 15 млн. последователи из всички платформи, че дори вече има и хитов документален филм за себе си.

В клетката той пожъна невероятни успехи в изминалите вече повече от 10 години, записвайки серия от 20 чисти победи в първите си 20 срещи във всички турнири. Това го превърна в шампион за UFC в средна категория през април 2019 г. в едва четвъртия му мач, завършил със съдийско решение. Келвин Гастелум става пояса пред най-новото лице на смесените бойни изкуства в света.

WWE и UFC вече са част от една компания

После идват още няколко грандиозни галавечери, оглавявани от Адесаня, а в процеса шефовете му печелят десетки милиони от продажбата на билети и телевизионни права. Срещата с Алекс Перейра на UFC 281 носи $11,56 млн. приходи само от продажбата на билети, което поставя галата на трето място в историята на „Медисън Скуеър Гардън“ след Ивендър Холифийлд – Ленъкс Люис ($13,5 млн.) и Конър МакГрегър – Еди Алварез ($17,7 млн.), по данни на Sportsmanor.

Малко по-рано обаче от онези събития през ноември 2022 г. бе срещата на Израел Адесаня срещу Пауло Коста през септември 2020 г. Тогава получихме първото и най-явно доказателство, че зад печатницата за пари се крие нещо гнило. Шампионът се качи на ринга с подутина под дясната гърда, наподобяваща мастектомия от хормонален дисбаланс. Официалното становище тогава бе, че „Изи“ е прекалил с употребата на марихуана и това е предизвикало натрупването на голямо количество мастна тъкан в тази област. Публикуваните данни от тестовете не доказват наличието на други забранени вещества, освен тетрахидроканабинол – основна съставка в канабиса.

Обръщаме поглед към партньорството на UFC с USADA – американската антидопингова агенция. То датира от 2015 г. насам и има за цел да изчисти федерацията от нечестните методи на атлетите за постигане на високи резултати. Привидно това дава резултат и съревнованията стават доста по-равностойни в мейнивентите. Дейна Уайт отдава това най-вече на добрия мачмейкинг от негова страна, но и не отрича факта, че допинг-ченгетата стряскат мнозина, за да спрат да зобят, като за последно.

Липсват обаче показните наказания, които наистина да послужат превантивно, макар сред уличените в употреба на стимуланти да са доста популярни фигури. Сред тях личат имената на Алистър Оверийм, Андерсон Силва, Крис Сайборг, Брок Леснър, Франк Мир, Дан Хендерсън, Глейсон Тибау, Ектор Ломбардо, Джош Барнет и дори издигнатият на пиедестал Джон Джоунс.

Наказанията са обидно малки и най-често са между 6 и 12 месеца. Ако става въпрос за футболист, това би могло да го лиши от едногодишна заплата и потенциален край на кариерата. В случая с бойните спортове е просто една по-дълга принудителна ваканция преди триумфалното завръщане на сцената.

Именно „Боунс“ прекара 1 година в относителна изолация преди да се завърне и да продължи перфектния си актив за UFC. В момента той дори е при най-тежките и носи шампионската титла около кръста си. Предварителните прогнози за предстоящия му мач със Стипе Миочич на 12 ноември сочат, че галата в Ню Йорк ще бъде една от най-успешните за организацията във финансово отношение. ESPN дори разкри, че един билет е бил продаден за $112 хил., така че сами може да си представите колко общо ще струва, за да се изпълни отново „Медисън Скуеър Гардън“ с пълните си 19 500 места.

Цената на билет за Джоунс – Миочич надхвърли $110 000

Искаме да дадем един пример извън MMA, за да придобиете представа за разликите, които UFC прави, когато прави опити да ограничи употребата на стероиди.

Бившата №1 в женския тенис – Симона Халеп, получи 4-годишно наказание с отнема на състезателни права, след като през октомври 2022 г. бе уличена в употребата на стимуланти при участието си на Откритото първенство на САЩ. Тя обжалва решението, но в най-добрия случай може да се надява на смекчаване с няколко месеца, което отново би означавало, че 31-годишната румънка е изправена пред преждевременен край на кариерата и пропуснати ползи в размер на милиони долари от наградни фондове и спонсори.

Звездите на UFC на практика получават пляскане през ръцете в сравнение със съкрушителния удар, който получава тенисистката.

Утехата все пак е, че рано или късно химията взема своя дан. Израел Адесаня сякаш изгуби своето моджо, превърнало го в глобален феномен. Скоро след скандалния мач срещу Пауло Коста дойде загубата от Ян Блахович, после Алекс Перейра успя да го нокаутира, а само преди няколко дни Шон Стрикланд взе своето. 34-годишният нигериец сякаш намали употребата на химикали и това очевидно се отрази зле на представянето му.

Очакваме сега да разберем каква ще е съдбата на Конър МакГрегър, който наддаде 15 кг. мускулна маса в годината, в която лекуваше счупения си крака. Мнозина се надяваха да го видим в екшъна още през 2023 г., но явно стратегическия отдел на UFC прави всичко възможно, за да го изчисти дори от най-малкия помен за стероиди в организма преди да го върне в октагона и в ръцете на USADA. Все пак неговите ръце превръщат всеки един ринг в същинска златна мина и надали биха позволили някой да го очерни преди да е изцедена и последната стотинка от него.