Начало Видео Вечерта, в която Хърб Дийн се превърна в легенда (ВИДЕО)

Вечерта, в която Хърб Дийн се превърна в легенда (ВИДЕО)

Вечерта, в която Хърб Дийн се превърна в легенда (ВИДЕО)
0

Октагонът не е място за всеки. В него влизат хора, чиято цел е да пребият противника, за да могат да изхранват себе си и семействата си. Но тази история не е за тях. Това е история за човекът, който въвежда законите и следи за тяхното правилно експлоатиране.

Откакто свят светува, спортният фен по презумпция не долюбва рефера. Без значение за кой спорт говорим. При бойните спортове обаче, ситуацията е още по-специфична. Тук човекът в черно следи не само за спазването на правилата, но и за нещо още по-важно – здравето и живота на бойците. Той трябва да бъде отчасти медик, отчасти боец и най-вече да вярва на усета си.

Точно за това е и тази история. За безспорно най-кадърния и уважаван рефер на световната ММА сцена – Хърб Дийн.

Снимка: БТА

Роден през 1970 г. в Калифорния, Дийн започва да се занимава с бойни изкуства още от 9-годишна възраст. Притежава черен колан по бразилско джу-джицу, но като професионален ММА боец има крайно невпечатляващата визитка от две победи и три загуби. Своето истинско амплоа намира в началото на тои век, когато успешно завършва курс за рефер и през 2002 г. е нает да реферира първата си среща на галавечерта „King of the Cage“.

След това минава и през „World Extreme Cagefighting“, за да се стигне до 2004 г., когато получава първия си наряд за „Висшата Лига“ – UFC. Първото му събитие е UFC 47 през април, а два месеца по-късно отново е привикан да следи изкъсо бойците.

Датата е 19-ти юни 2004-та, а мястото е Лас Вегас, САЩ. UFC 48 се провежда преди точно 15 години. 34-годишният Дийн е назначен за третия човек в Октагона заедно с Франк Мир и Тим Силвиа, които си оспорват титлата в тежката категория.

Битката е чакана с голям интерес, въпреки че не е главното събитие на вечерта. Над 10 000 човека са заели местата си в очакване на кърваво зрелище и провъзгласяване на нов шампион.

Очакванията им за кръв и тежки размени бързо биват попарени, защото Дийн изненадващо спира срещата след изиграването на едва 50 секунди от първия рунд. Франк Мир успява да заключи зверски армбар на дясната ръка на Силвия, който обаче отказва да се предаде. Намиращият се наблизо рефер единствен вижда нещо, което убягва на всички други.

Всички се чудят какво по дяволите се случва и залата моментално бива оглушена от бурни освирквания.

„Мислех си, че съм оплескал нещата и очаквах всеки момент към центъра на клетката да полетят столове и напитки“, спомня си Хърн.

Реферът обаче е верен на очите си и спира боя, след като е видял това, което е видял. Ръката на Силвиа се чупи на няколко места от ключа и гротески се огъва в неправилната посока.

„Ръката му се счупи. Чух го и го видях. Исках да видя дали няма да се предаде и за стотна се зачудих какво да правя, но след като чух този звук, моментално прекратих двубоя“.

Двамата бойци обаче са толкова вглъбени в боя, че Дийн се нуждае от няколко секунди, за да ги разтърве и 7 силни призива „Стоп!“

„Медицинското лице се качи в клетката, но Силвиа му каза, че е добре и му няма нищо. Тим спореше с мен, а за му отвръщах „Човече, ши*аната ти ръка е счупена“. Хората бяха разгневени, а аз си мислех, че това е краят на кратката ми кариера“, връща лентата назад реферът.

Слава Богу, тогава на помощ му се притичва Джо Роугън, който коментира срещата и е един от малкото, който е имал възможността да види на повторение какво точно се е случило.

„Мисля, че всички ще се успокоите, когато видите какво се случи току що“, споделя колоритния коментатор, поглеждайки нагоре към шестте големи монитора.

Изведнъж освиркванията спират и се чува едно „ОУУУУУУ“!

За да бъде още по-напечена ситуацията, Тим Силвиа и щабът му не спират с протестите, а на пресконференцията след мача „Маниакът от Мейн“ съвсем спокойно казва, че ръката му не е счупена и не знае защо Хърб Дийн е прекратил двубоя.

По-късно обаче всичко се разбира, когато направеният рентген показва 3 счупвания на дясната ръка на Силвиа.

„След време се видяхме с Тим и той ми се извини. Също така ми благодари, че съм му спасил кариерата, защото ако не бях прекратил мача, нещата можеха да бъдат катастрофални за него. Попитах го дали е знаел, че ръката му е счупена, а той ми отговори „Да, но също така знаех, че имам още минута-две преди болката да ме пречупи“.

Луд човек“, спомня си Дийн.

Благодарение на навременната намеса на човека в черно, Силвия се завръща в клетката 6 месеца по-късно и записва още 25 професионални мача преди да се пенсионира през 2013 г.

От онази луда вечер в Лас Вегас са изминали 15 години. Хърб Дийн е реферирал близо 11 000 ММА двубоя по целия свят. Вдигал е ръцете на хора като Джордж Сейнт-Пиер, Брок Леснър, Андерсон Силва, Нейт Диас, Конър МакГрегър, Хабиб Нурмагомедов и който още се сетите. Безспорно най-добрия и авторитетен рефер, който може да съществува на планетата. Модел за подражание на всеки, който се занимава с тази професия.

А всичко можеше да бъде толкова различно, ако Джо Роугън не съществуваше…

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Thank you all so much for all the birthday wishes today! I had a strange feeling today – I’ve been doing stand up comedy for more than half of my life, but today when I was sitting in my room it occurred to me in a very unique way how bizarre what I do for a living is. After having an amazing time performing for 6000 people last night in Kansas City I was waiting around to go in front of another sold out show tonight in St. Louis, and I had a wave of joy and appreciation wash over me. It energized me for the show and made me want to work harder, and think clearer, and do my best to keep this rolling and take everything I’m doing to the highest level possible. Thank you all. For everything.

Публикация, споделена от Joe Rogan (@joerogan) на

тагове:

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.