Начало ММА Величието не познава нито граници, нито години

Величието не познава нито граници, нито години

Величието не познава нито граници, нито години
0

Събитието UFC 267, което се проведе на „Бойния остров“ в Абу Даби, завинаги ще остане записано в златните страници на историята на организацията. Галавечерта ще се запомни с това, че една от най-значимите легенди на смесените бойни изкуства най-накрая взе това, което му се полага.

42-годишният ветеран Гловър Тейшейра стана шампион на UFC в лека тежка категория, отказвайки Ян Блахович във втория рунд. Така бразилецът се превърна във втория най-възрастен шампион в богатата история на UFC след Ранди Кучър и най-възрастният боец, който печели титлата за първи път.

Тейшейра успя да се качи на най-високото стъпало в последния възможен момент. Първият му шампионски мач през 2014-та завърши с победа на Джон Джоунс, който мнозина определят за най-великото име, което някога се е подвизавало в тази дивизия. Сега, 7 години по-късно, Гловър имаше последен шанс да се окичи със златото и този път успехът отиде на неговата сметка.

Embed from Getty Images

Представете си само колко налудничево щеше да звучи преди няколко години, ако някой ви беше казал, че именно бразилецът ще бъде шампион в края на 2021-ва? Едва ли щяхте да му повярвате. Но Гловър Тейшейра напомни на подрастващите бойци и фенове, че най-важното нещо е човек да не спира да вярва в способностите си и мечтите си. А в неговия случай и двете са огромни.

Бразилецът е синоним на професионализъм. Никога не се забърка в някакви скандали, приемаше всеки съперник, работеше здраво и тихо, но дочака своя час. Граплинг специалистът прави своя дебют в UFC през 2012-та. Има 21 битки зад гърба си, 5 загуби и 16 триумфа. Ако това не е еталон за дълголетие и шампионски манталитет, здраве му кажете.

Да, Ян Блахович не може да се мери с Джон Джоунс, но това по никакъв начин не отнема от важността на постигнатото. Тейшейра не е на нивото, което беше преди няколко години. По-добър е. Доказателство за това можем да намерим в статистиката. Тейшейра спечели 4 от последните си 6 победи чрез ‘събмишън’. За справка ще кажем, че в периода от 2012-2019 той имаше само три победи на земята. До април 2019-та Гловър имаше общо три бонуса (два за Битка на вечерта и само един за Най-добро представяне). Оттогава насам прибра нови три бонуса заради представянето си. В професионалния спорт, а и в живота като цяло, човек има два избора – да остарее като виното или да остарее като млякото. А когато сухите факти говорят, то и Боговете мълчат.

Embed from Getty Images

Бърз поглед към дивизията на 93-килограмовите ни показва, че Ян Блахович и Жири Прохазка ще искат шанс за титлата при първа възможност. Имайки предвид колко рядко загубилият шампион на UFC получава моментален реванш, изглежда все по-вероятно, че първият тест на Гловър ще бъде именно Прохазка.

Но дотогава има да мине известно време, в което ще трябва да оставим шампиона да се порадва на новата си придобивка. А междувременно ние ще продължаваме да се чудим възможно ли е човек да продължава да печели битката с времето и къде е лимита на величието? Или просто сме забравили онази стара фраза на Бърнард Шоу, че „Човек не спира да играе, защото остарява. Старее, защото спира да играе“.