Начало Други Световният елит на джудото идва у нас за супер турнир

Световният елит на джудото идва у нас за супер турнир

Световният елит на джудото идва у нас за супер турнир
0

Елитът на световното джудо ще бъде този уикенд в София за един от най-старите и традиционни турнири в Европа. Веригата на Европейския съюз по джудо „Открит Турнир на Европа“, бивш супертурнир „Освобождение“, ще доведе у нас състезатели 46 държави, включително сили като Русия, Украйна, Грузия, Германия и Франция. В последния момент силният отбор на Япония е отказал участие. Повече от 340 състезатели ще премерят сили на татамитата в зала „Фестивална“.

Надпреварата ще бъде и олимпийска квалификация и то със сериозна тежест, тъй като спечелените точки ще се изчисляват на 100 процента. За Олимпийските игри в Рио се класират първите 24-ма джудисти при мъжете и жените, събрали най-много точки от десетките турнири в последните две години.

България ще бъде представена от 28 джудисти – 20 мъже и 8 жени. „Големите ни надежди са свързани с Ивайло Иванов в кат. 81 кг, който на 99% си е осигурил олимпийска виза. За нея се борят още Янислав Герчев при 60-килограмовите и Ивелина Илиева в кат 57. Тя обаче се връща от операция, която я върна в подготовката. Ще разчитаме и на младите Бетина Темелкова и Денислав Иванов. Останалите са млади джудисти между 18 и 20 години“, заяви Асен Коруджиев, генерален секретар на БФ Джудо.

Организацията на турнира ще струва около 220 хил. евро, като от федерацията ни благодариха на Министерството на спорта, което помогна с поемането на наема на залата, плащането на таксата за организация от 5 хил. евро, допинг контрола и хонорарите на международните съдии.

„Ще участват джудисти от цял свят, независимо, че Купата е на Европа. С изключение на Ивелина Илиева, всичко останали състезатели са здрави и във форма. Силно се надявам Ивайло Иванов да направи силна Олимпиада и да вземе медал. Все пак той победи два пъти олимпийския шампион и хора пред него в ранглистата“, добави Асен Коруджиев.

Следващата седмица пред националите ни предстои участие на Гранд шлем турнира в Париж, а след това и на Гран При турнира в Дюселдорф.

В момента част от джудистите са на лагер в Белмекен и ще се приберат в София утре. В петък е съдийската конференция и жребият за турнира, а схватките започват в събота от 10,00 часа.