Начало Други Джудистите ни с емоционално изпращане за Токио

Джудистите ни с емоционално изпращане за Токио

Джудистите ни с емоционално изпращане за Токио
0

Емоционално и вдъхновяващо изпращане получиха тримата ни национали по джудо – Ивелина Илиева, Ивайло Иванов и Янислав Герчев, които ще участват на Летните олимпийски игри в Токио. Тримата посетиха първия ден от международния турнир по джудо „Панагюрище оупън“. Надпреварата се провежда в „Асарел Арена“ в Панагюрище с участници от 12 държави.

Олимпийското ни трио раздаде куп автографи и снимки на своите почитатели, като в същото време получиха четирилистни детелини за късмет. В първия ден участаха над 500 деца. В един от най-вълнуващите моменти 11-годишната Дария Петрова изпя химна на България.

„Много хубав празник, заредиха ни със страхотна енергия – каза Ивайло Иванов. – Пожелавам на всички наши малки фенове да се трудят и да сбъдват мечтите си. Да, на предишната олимпиада завърших на седмо място, бях разочарован, но сега съм много по-уверен и отивам за медал!“

„Сезонът не започва по най-добрия начин за мен след травмата, но сега нещата си влязоха в правия път – добави Ивелина Илиева. – Чувствам се добре, подготовката ми върви добре, очаквам медал в Токио.“

„Страхотна атмосфера в залата, приятно сме изненадани“, сподели и Янислав Герчев.

На церемонията Янислав бе награден с 2000 лева от президента на федерацията Румен Стоилов за седмото място на световното в Будапеща, което му донесе и сигурна квота за олимпиадата. А старши треньорът Атанас Герчев бе премиран с 1000 лв.

„Не съм изненадан от масовостта на този турнир – каза президентът Румен Стоилов. – За това помогнаха и залата, общината и най-вече клубът. Пожелавам успех на нашите олимпийци, както и на турнира.“

От понеделник Янислав Герчев и Ивайло Иванов започват лагер в комплекс „Камчия“, а Ивелина Илиева ще продължи подготовката си в Словения.

Турнирът „Панагюрище оупън“ се организира за пети пореден път от столичния клуб „Топалов“. Идеен вдъхновител на надпреварата е основателят и старши треньор Костадин Топалов.

„Това състезание е едно от най-важните неща, за които се борих през последните години – каза Костадин Топалов, многократен шампион на България по джудо и втори в света на самбо. – Сигурен съм, че тези таланти, които са тук в момента на турнира, са бъдещите медалисти от олимпийски игри. Благодаря на община Панагюрище, на Българската федерация по джудо и на всички приятели на клуб „Топалов“, че помогнаха за този празник.“

Близо 1000 състезатели от 5 до 17 години ще мерят сили в двудневната надпревара, като на тепиха ще излязат джудисти от Молдова, Турция, Сърбия, Германия, Русия, Гърция, Словения, Босна и Херцеговина, Румъния , Украйна, Черна гора и България.

Надпреварата бе открита от кмета Никола Белишки.

„Искам за пожелая на нашите олимпийци да не забравят откъде са тръгнали за тази олимпиада и следващата година да дойдат отново тук, но с олимпийските си медали – каза кметът. – Преди 5 години турнирът започва от едно малко селце край Панагюрище, а сега вече е в „Асарел Арена“. Пожелавам за 10-та годишнина турнирът вече да е в „Арена Армеец“.

За всички призьори домакините са предвидили и награди, а отборните финалисти ще получат спортна екипировка на „Суплес“.