Начало Други Федерацията по джудо дари 10 000 евро на кризистния щаб

Федерацията по джудо дари 10 000 евро на кризистния щаб

Федерацията по джудо дари 10 000 евро на кризистния щаб
0

Българската федерация по джудо дари 10 000 евро в левовата им равностойност на Националния оперативен щаб към Министерство на здравеопазването за борба с коронавируса.

„Времената са трудни за всички, но въпреки това успяхме да отделим тази скромна сума, с която бихме искали да подпомогнем за закупуването на необходимите материали за лечението на болните в България, а и за превенцията на здравит
е”, заяви президентът на федерацията Румен Стоилов.

За съжаление Даме Стойков, вицепрезидент на БФ Джудо, също е сред заболелите от коронавирус и вече осми ден се лекува в болница.

Даме Стойков

Националите пък изкараха двуседмичен карантинен период на високопланинската база Белмекен.

„Всъщност там ги завари обявеното извънредно положение на 13 март – уточни Стоилов.  – В сряда затвори цялата национална база и сега всички са по домовете си, подготвят се индивидуално. Разбира се, до колкото могат. Даме Стойков вече е по-добре и искрено му пожелаваме бързо възстановяване. Иначе приветстваме мерките на Международния олимпийски комитет (МОК) за отлагане на олимпиадата, тъй като здравето на всички, е най-важно. Сега очакваме МОК и Международната федерация по джудо да стиковат спортния календар, за да си направим и ние нашата програма.”


Международната федерация по джудо бе сред първите, която отложи всичките си състезания заради пандемията, а именно 2 турнира от веригата Гран при, два за Големия шлем и европейското първенство.

За момента българското джудо има три сигурни квоти за Летните олимпийски игри в Токио 2020 – на Ивайло Иванов (81 кг), Янислав Герчев  (60 кг) и Ивелина Илиева (57 кг), като се очаква спечелването на поне още една.