Начало Други Французите готвят грандиозно откриване за Игрите в Париж

Французите готвят грандиозно откриване за Игрите в Париж

Французите готвят грандиозно откриване за Игрите в Париж
0

По-малко от три години и светът отново ще бъде Олмпиада. След брилянтната организация на форума в Токио, Франция също се подготвя за феноменално състезание.
Огранизаторите разкриха малка част от идеята за церемонията по откриването. Целият град ще бъде превърнат в огромен олимпийски стадион, а спортистите ще обикалят с лодки по река Сена. Парадът ще бъде около шест километра, а атлетите ще бъдат в повече от 160 лодки. Моторните превозни средства ще преминат покрай най-емблематичните паметници, мостове и културни институции в Париж, включително емблемата на града – Айфеловата кула. Обиколките с лодките ще преминат и през катедралата Нотр Дам, Лувъра и други паметници на културата.


По време на обиколката в сърцето на града, се очаква да се проведат десетки артистични изпълнения, включително BMX ездачи, скачащи високо по мостове. След това церемонията ще завърши с финално шоу на ,,Place du Trocadéro“, който гледа към Айфеловата кула.

Откриването не само ще бъде по-мащабна от всякога, но за първи път по-голямата част от него ще бъде свободно за зрителите. Това ще бъде уникална комбинация от спортен и културен момент, като целият град ще бъде превърнат в огромен олимпийски стадион. Сена ще представлява пистата, а кейовете ще бъдат трибуните за зрители. По предварителни изчисления над 600 000 души ще имат достъп – около 10 пъти повече хора, отколкото ако се провежда на традиционен стадион.


Планът на организаторите е част от по-широката политика за преосмисляне на Игрите и представянето им пред нова публика, със спорт като брейк. Ще бъдат организирани и състезания в сърцето на града, включително плажен волейбол в подножието на Айфеловата кула и конни спортове в ,,Chateau de Versaille“.

По време на Париж 2024 ще бъдат организирани и масови състезания по колоездене и бягане. Но за най-голямо удобство е парада на лодките на откриването. Така спортистите ще имат възмоността да се върнат в селото, ако искат да си лягат рано, или да останат за втората част от церемонията, на мини стадион до Трокадеро пред Айфеловата кула.