Начало Други Големият пролетен турнир по сумо в Осака ще се проведе без зрители

Големият пролетен турнир по сумо в Осака ще се проведе без зрители

Големият пролетен турнир по сумо в Осака ще се проведе без зрители
0

Причината е епидемията от коронавирус

Големият пролетен турнир по сумо – „Хару Башо“ ще се проведе пред закрити за феновете врати. Това се случва за първи път. До момента нито веднъж в историята на този древен спорт, турнир по сумо не се е провеждал без зрители. Именно публиката е основна част в японското сумо и всеки сумист се бори да се изкачи до най-горната дивизия – „макуучи“ и за да бъде наблюдаван от препълнени трибуни.

Надпреварата стартира в утрешния ден и ще продължи до 22 март. Участие в дивизия „макуучи“ ще вземат 42 сумисти. От тях има един бразилец – Кайсей, един българин – Даниел Иванов-Аоияма, петима монголци, сред които и двамата велики шампиони – „йокозуна“ Хакухо и „йокозуна“ Какурю, както и 35 японци.

В утрешния първи кръг от надпреварата, Аоияма, който е с ранг „меагашира 13“ ще спори с „меагашира 14“ Кайсей. Българинът води в индивидуалната статистика с 12 победи срещу 6 загуби срещу този съперник.

Георги Куситасев Завършва бакалавърска степен със специалност „Печатни комуникации“ в Университет за Библиотекознание и Информационни технологии – УНИБИТ. Магистърска степен „Журналистика и медии“ придобива във Факултета по журналистика към Софийския университет „Св. Св. Климент Охридски“. Започва журналистическата си кариера през 2013 година във вестник „Земя“ като стажант-репортер в спортния отдел, след което минава стаж и в най-стария български спортен сайт – ТОПСПОРТ. Следва първи досег с „малкия екран“ – стаж в Националната телевизия. От 2017 до 2019 г. работи в спортния отдел на ТВ+ като репортер, редактор и водещ на спортни новини и предаване. От 2019 година до днес пише статии за спортния сайт на „Инвеститор медия груп“ - Boec.bg, а от март 2021 до октомври 2022 година е част от екипа на телевизия АГРО ТВ. От октомври 2022 година е водещ на спортни емисии по Радио "Фокус" и спортен редактор в Агенция "Фокус".