Начало Други Голямата звезда на сумото с COVID 19 преди старта на сезона

Голямата звезда на сумото с COVID 19 преди старта на сезона

Голямата звезда на сумото с COVID 19 преди старта на сезона
0

Световната сумо звезда Хакухо е дал положителна проба за коронавирус преди първия за годината турнир в Япония. Новината потвърдиха официално от Японската асоциация по сумо (JSA). Монголският „Йокодзуна“ (най-високият ранг) е рекордьор по титли в този спорт със своите 44 шампионски купи.

Засега не се посочва какво е състоянието н 35-годишния сумист, а само, че е бил тестват, след като загубил обоняние. Не е ясно дали и друг от екипа му е заразен. От асоциацията не са решили дали Хакухо ще участва. Той не се е състезавал от месец март миналата година, когато спечели Гран при в Осака. След това дълго време лекуваше контузия в коляното и пропусна три от големите турнири. През месец ноември 2020-та получи официално предупреждение от JSA за „системно отсъствие“.

Новогодишния турнир в Токио е планиран да започне на 10-ти януари и трябва да се проведе в рамките на 15 дни. В него участва и българинът Даниел Иванов-Аоияма. 

Преди седмица „маегашира-8“ Уакатакакаге и 11 членове от екипа му дадоха също положителен тест за COVID-19, а през миналата година 20-годишен сумо борец почина, след като се е заразил с вируса и е страдал от полиорганна недостатъчност.

Новината за Хакухо идва, когато Япония обмисля обявяване на извънредно положение в и около Токио, където случаите на заразени нарастват. Досега ограничителните мерки бяха относително облекчени, с по-ограничено огнище, отколкото някои страни.