Начало Други Интересни факти за 13-те живи и бивши „йокодзуна“

Интересни факти за 13-те живи и бивши „йокодзуна“

Интересни факти за 13-те живи и бивши „йокодзуна“
0

В края на януари 2021-ва почина легендарният йокодзуна Точиноуми, като по този начин на земята останаха 15 живи (двама състезаващи се) сумисти, които са имали честта да бъдат удостоени с най-високия ранк в сумото.

Да станеш „йокодзуна“ е нещо изключително рядко и малцина са имали щастието да „еволюират“ от озеки в йокодзуна.

В модерното сумо критериите, на които трябва да отговаря всеки кандидат за йокозуна, включват сила, майсторство, достойнство, чест и възвишеност (хинкаку). Точно определени критерии не съществуват, нито определена квота. В историята има периоди, когато не е имало нито един йокозуна, както и такива с до четирима едновременно.

В Японската сумо асоциация има обособено звено, чиято работа е да решава кой заслужава да бъде повишен до най-високия ранк в древния японски спорт.

В момента има двама активни йокодзуна – Хакухо Шо и Какурю Рикисабуро. Японският сайт www.japantimes.co.jp излезе с любопитен материал за 13-те живи и бивши сумисти, които някога са доминирал на дохьото.

Китанофуджи

е 52-ят сумист в историята на спорта, който бива удостоен да се нарече йокодзуна. 10-кратен носител на Купата на Императора и откривател на двама състезатели, които също достигат неговия ранк. Вече 7 десетилетия е свързан със спорта, като в момента е коментатор на елитните надпревари.

Уаканохана  Канджи II

е 56-ят йокодзуна в историята. През 1978 г. печели Големия ноемврийски турнир, печелейки всичките 15 срещи. Негов портрет от въпросното състезание е окачен на ЖП гарата в Рьогоку, като единствено той е окачен на дясната страна на входа. Всички други портрети са сложени отляво.

Миеноуми

е 57-ят йокодзуна в историята. След прекратяване на кариерата си, става председател на Японската сумо асоциация. Става известен с това, че въвежда правило за „две ръце на земята“, въпреки че той самият се състезава във времена, когато борците почти никога не слагали и двете си ръце на земята преди схватка. Това от своя страна довежда до огромен брой фал стартове на есенния турнир през 2008 г.

Хокутоуми

е 61-ят йокодзуна. Един от малкото сумисти, който имат еднакъв брой титли и втори места. Председател на ЯСА от 2015-та, той е първият борец от школата на Такасаго Ичимон, който да бъде избран на такъв висок пост.

Онокуни

е 62-ят йокодзуна. Прекратява активната си кариера през 1991 г. Той е последният йокодзуна от известната школа от близкото минало Хоккайдо. В момента е начело на „PR“ отдела на ЯСА и е едно от най-известните и често цитирани лица в Страната на изгряващото слънце.

Асахифуджи

е 63-ят йокодзуна. Неговият път до върха на сумо пирамидата е доста по-труден от обичайното. През 1989 г. печели 40 от 45 възможни срещи. Завършва втори в 5 поредни турнира и записва победи над действащи йокодзуна, но това не задоволява Комитета по избор на йокодзуна. Прз 1990 г. най-накрая печели два поредни турнира (нещо, което се счита за минимум от ЯСА за повишение). Причината да не бъде промотиран по-рано е, че по онова време от Японската сумо асоциация не искат да повишават никой в йокодзуна, защото последният промотиран (Футахагуро) се представя много под очакванията и не печели нито една титла след това.

Акебоно

е 64-ят йокодзуна в историята и първият, който не е роден в Япония. Той е родом от Хавай, САЩ.

Таканохана

е 65-ят йокодзуна. Племенник на легендарен йокодзуна и син на един от най-обичаните озеки. Заедно с по-възрастния си брат издигат популярността на спорта на ново ниво. Най-младият борец, който достига първа дивизия (17 г.)

Уаканохама III

е 66-ят йокодзуна. Докато по-младият му брат поема контрола над бащината школа, Уаканохама III поема по друг път след края на активната си кариера. Той прави опит влезе в американския футбол. НФЛ се оказва прекалено голяма хапка за него, но все пак успява да си осигури договор с отбор от японската „Х“ лига.

Мусашимару

е 67-ят йокодзуна. Прекарва 5 години като озеки, печелейки три титли през този период. Роденият в Американска Самоа гигант доминира от 1999 г. до 2002 г., завоювайки 9 Купи на Императора, което го превръща в най-титулувания чуждестранен сумист до ден днешен с общо 12 титли.

Асашорю

е 68-ят йокодзуна и първият, който достига до този ранк, без да е японец или американец. В днешни дни е известен с вербалните си нападки в Twitter към сегашното поколение сумисти. Кариерата му приключва през 2010-та, когато е обвинен в нападение над мъж пред нощен клуб в Токио.

Харумафуджи

е 70-ят йокодзуна. Известен е с любовта си към рисуването. Той е толкова добър с четката, че докато е на върха в сумото, негови картини биват изложени в прочути галерии в Токио и цяла Япония.

Кисеносато

е 72-ят йокодзуна. Голям почитател на американския футбол. За разлика от предишни йокодзуна, той не преследва кариера в спорта. Вместо това, става анализатор и дори коментира най-големия мач в японското първенство. Той е последният сумист, който е бил промотиран до йокодзуна през 2017-та.