Начало Други Ивайло Иванов: Все още не съм толкова добър, колкото ми се иска

Ивайло Иванов: Все още не съм толкова добър, колкото ми се иска

Ивайло Иванов: Все още не съм толкова добър, колкото ми се иска
0

Най-добрият български джудист Ивайло Иванов сподели в специално интервю за Boec.BG плановете си за 2019 г. и оценката за себе си за отминаващата година. Българинът не изпраща един от най-добрите си състезателни сезони, но успя да завърши годината по блестящ начин. Роденият в Монтана състезател завоюва златния медал в категория до 81 кг. на един от турнирите през годината, които осигуряват точки за класиране на Олимпийските игри – Гран При Хага. Той се пребори с шестима опоненти, като по пътя си надви световния шампион в дивизията и двама представители на домакините.

Ето какви са амбициите на българският талант за следващата година:

Ивайло, как оценяваш 2018 г. за себе си на татамито и извън него?

– 2018 година не беше най-добрата за мен в професионален план, но важното е, че успях да се запазя здрав и се надявам 2019 да бъде много по-успешна и без контузии. В личен план годината беше хубава, успях да отделя възможно най много време за семейството ми и да се радвам на детето ми.

– По-рано през годината спечели Гран При турнир в Хага, като надви шестима опоненти по пътя си. Това ли бе най-щастливият ти момент през годината?

– Да, това беше най-щастливият момент от годината в професионален план. Малко бях паднал психически след серия от неуспехи на състезания. Бях на крачка от почетната стълбичка дълго време и този медал ме мотивира. Почувствах, че се завърнах на голямото татами.

– В джудо схватките ти се изправяш сам срещу опонентите си, но кои са хората до теб в трудните моменти в живота ти? Без кого не можеш да се справиш с премеждията извън спорта?

– В живота не мога да се справям без моите близки – жена ми, вуйчо ми, родителите ни и моите приятели. Те винаги са ме подкрепяли в личен и професионален план, за което съм им благодарен.

– Кое е по-трудно – да бъдеш добър съпруг или добър състезател?

– Цял живот работя, за да съм добър състезател и все още има моменти, в които не съм толкова добър, колкото искам. Съпруг съм от една година. Мога да кажа, че е по-трудно, отколкото тренировките в залата. Трябва да питате жена ми как се справям.

– Най-вероятно вече тренираш за планираните турнири през 2019 г. Имаш ли очаквания за годината пред теб или ще се пуснеш по течението?

– Тренирам за предстоящата година, но не толкова интензивно. Около празниците се опитвам да прекарам повече време със семейството си, да им обърна повече внимание, да почина и физически и психически, без да губя формата си. 2019 година ще бъде тежка, ще гоним квота за Олимпийските игри. Винаги имам очаквания и винаги отивам за първо място на състезанията.Всички състезания ще бъдат важни, но най-важни ще бъдат Европейското първенство през юни месец и Световното първенство през август месец.

– Ще запазиш ли същата формула за тренировките ти, която ти донесе успеха в Хага, или ще промениш нещо?

– Ще продължавам да тренирам също толкова усилено и ще правя промени в движение, ако се наложи.

–  Какво би пожелал на феновете на бойните спортове, които четат интервюто ти в Boec.BG?

– Нека 2019 г. бъде по-успешна от предходната! Да бъдат много здрави, щастливи, обичани, да мечтаят и никога да не се отказват от мечтите си!

 

Снимки: Facebook/IJF

 

Boris Tonev Многократен шампион на национални и международни шампионати по бразилско джу-джицу за мъже и юноши. Шампион по бокс за юноши. Студент във Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ "Св. Климент Охридски".