Начало Други Ивет Горанова е „Спортист на годината“. Стойка Кръстева е втора

Ивет Горанова е „Спортист на годината“. Стойка Кръстева е втора

Ивет Горанова е „Спортист на годината“. Стойка Кръстева е втора
0

В оспорвана битка между две големи шампионки от бойните спортове бе определен най-добрия спортист на България за 2021 г. Олимпийската шампионка по карате Ивет Горанова спечели първата позиция в анкетата „Спортист на годината“ с минимална преднина (само 24 точки разлика) пред друга златна медалистка от Летните игри в Токио – боксьорката Стойка Кръстева. Това е една от най-оспорваните битки в историята на наградите.

Горанова спечели и в категория „Награда на публиката“, като за нея гласуваха над 3 000 спортни фенове.

В 64-ото издание на анкетата „Спортист на годината“, организиарана от Нове АД Холдинг и в партньорство с Българската асоциация на спортните журналисти, взеха участие 133-ма журналисти от 54 печатни и електронни медии. Общо пет представители на бойните спортове влизат в топ 10.

Ето и челната десетка на „Спортист на годината на България“ за 2021-а:

  1. Ивет Горанова (карате) – 1  265 т.

2. Стойка Кръстева (бокс) – 1  241 т.

3. Антоанета Костадинова (спортна стрелба) – 995 т.

4. Тайбе Юсеин (борба) – 745 т.

5. Евелина Николова (борба) – 721 т.

6. Карлос Насар (вдигане на тежести) – 482 т.

7. Йосиф Миладинов (плуване) – 459 т.

8. Биляна Дудова (борба)  – 415 т.

9. Боряна Калейн (художествена гимнастика) – 134 т.

10. Христо Христов (вдигане на тежести) – 111 т.

Безапелационно в категорията „Отбор на годината“ за №1 през 2021-а бе избран Националният ансамбъл по художествена гимнастика с 1 230 т. На Игрите в Токио Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова записаха имената си в историята като първите олимпийски шампионки на България в художествената гимнастика. Тяхната треньорка Весела Димитрова също бе избрана за номер 1.

Християн Стоянов (лека атлетика) стана „Спортист с увреждания“ за 2021 година с 890 т.  Той спечели сребърен медал на Параолимпийските игри в Япония в бягането на 1 500 м.

Статуетките ще бъдат връчени на всеки един от победителите лично след Нова година при спазване на всички противоепидемични мерки. По традиция пълното и подробно гласуване с общия брой точки в анкетата на спортните журналисти ще бъде публикувано на официалната страница на наградите – www.sportistnagodinata.bg