Начало Други Ивет и Биляна в Топ 10 на Балканите
0

Ивет и Биляна в Топ 10 на Балканите

Ивет и Биляна в Топ 10 на Балканите
0

Ивет Горанова и Биляна Дудова попаднаха в Топ 10 в традиционната анкета за Спортист на Балканите за 2021 година. Двете са част от елитната група, отличена в 48-ото издание на анкетата на БТА.

В традиционното допитване участваха националните агенции на страните от региона – АНА-МПА (Гърция), АДЖЕРПРЕС (Румъния), Анадолска Агенция (Турция), ТАНЮГ (Сърбия), МИНА (Черна гора), МИА (Република Северна Македония), ХИНА (Хърватия), ФЕНА (Босна и Херцеговина) и АТА (Албания).

Горанова спечели олимпийската титла по карате в дисциплината кумите при 55-килограмовите и взе бронз от Световното първенство. Дудова от своя страна стана световна и европейска шампионка по борба в категория до 59 килограма.

В десетката влязоха още двама представители на бойните спортове – олимпийските шампиони Дистрия Красничи (Косово, джудо), Йована Прекович (Сърбия, карате). Тама са още и златните медалисти от Токио шампиони Милтиадис Тентоглу (Гърция, скок дължина), Мартин Синкович и Валент Синкович (Хърватия, гребане), Николета-Анкуца Боднар и Симона Радиш (Румъния, гребане) и Мете Газоз (Турция, стрелба с лък).

Десетката включва още носителя на три титли от Големия шлем по тенис за сезона Новак Джокович (Сърбия) и баскетболиста Янис Адетокумбо (Гърция), който спечели титлата в НБА с Милуоки и беше избран за най-полезен играч (MVP) във финалите.

Общо 39 спортисти получиха гласове в анкетата през тази година. От българите беше посочена и олимпийската шампионка по бокс в категория до 51 килограма Стойка Кръстева, но тя остана извън Топ 10. Победителят и резултатите в анкетата ще бъдат обявени в края на декември.