Начало Други Как спортът помага в борбата със стреса? Бойните спортове придават дисциплина и вътрешен мир

Как спортът помага в борбата със стреса? Бойните спортове придават дисциплина и вътрешен мир

Как спортът помага в борбата със стреса? Бойните спортове придават дисциплина и вътрешен мир
0

Практикуването на спорт ще намали риска от депресия – и това е в допълнение към добрата фигура.

Редовната и правилно подбрана физическа активност е ключът не само към стройното, тонизирано тяло, но и към психологическата и емоционална стабилност. Една пълноценна тренировка може да натовари, но и да отпусне мускулите и нервната система за 90-120 минути. Тялото произвежда хормона ендорфин, който подобрява настроението и самочувствието.

Според статистиката всеки четвърти човек на земята е подложен на психично заболяване, докато само 58% от жените и 66% от мъжете, практикуват някаква физическа активност. 

Защо спортът е полезен за психичното здраве?

Занимавайки се със спорт, напрягаме тялото и се фокусираме върху работата на мускулите, ставите и вътрешните органи. С други думи, нашите мисли започват да следват движенията и усещанията на тялото. А проблемите, които изглеждат неразрешими, негативните емоции и преживявания отиват на заден план.

Така мозъкът почива от фактори, които могат да отключат депресия. Бягане, плуване, кардио и дори танци – абсолютно всичко ще свърши работа, защото във всяка тренировка е важно значително натоварване и концентрация. Именно те помагат да се превключи вниманието от текущите грижи към упражненията. Трудно е да мислите за нещо, когато се опитвате да вдигнете тежка щанга или да балансирате, докато правите йога.

От къде да започна?

За да сте в добро настроение всеки ден, тренировките трябва да са редовни. Силовите натоварвания пък изцеждат силите ви, без да ви остава време за странични мисли. От своя страна бойните спортове носят в себе си дисциплина и вътрешен мир, който много малко тренировки, могат да ви дадат. 

Разтягане на цялото тяло за облекчаване на напрежението. По-добре е да започнете с 20-минутна сесия, като постепенно увеличавате времето. Можете да опитате различни спортове, за да изберете занимание, което ще донесе повече положителни емоции.  

Не забравяйте мотивацията

Мотивацията е основният стимул за спортуване. Трябва да определите крайната цел, за да се насладите на процеса. Отслабнете, стегнете фигурата си, успокойте нервите си, тренирайте – изберете подходяща цел, и се стремете към нея. 

Спортуването е идеален антидепресант, който решава няколко физиологични и психологически проблема наведнъж. Отслабване, освобождаване от токсини, натрапчиви мисли и лошо настроение, емоционална умора – всичко това може да се получи с помощта на спорт.