Начало Други Колко опасен може да бъде перфекционизмът в спорта?

Колко опасен може да бъде перфекционизмът в спорта?

Колко опасен може да бъде перфекционизмът в спорта?
0

Как се проявява перфекционизмът в спорта?

Ако в преследване на най-високите постижения един спортист съзнателно отделя много време на тренировки и състезания, това може да се нарече норма – такава е цената на успеха.

Колкото по-големи са амбициите и нуждите, толкова по-дълбока е емоционалната ангажираност в постигането на целите, толкова по-високи изисквания към себе си трябва да бъдат поставени към спортиста. И тук стигаме до този перфекционизъм.

Накратко, перфекционизмът в спорта е стремеж към идеалната реализация на възможностите, необходими за постигане на целта. При сложни координационни типове това е идеалното изпълнение на елементи, връзки. В силови и циклични форми това са прецизни, мощни усилия, запазване на ритъма, силова издръжливост. Всеки спорт има свои собствени изисквания.

Откъде идва перфекционизмът и защо е опасен?

Една от причините за това явление е синдромът на отличника, придобит в училище. Необходимостта да получи одобрението на другите учи детето да се стреми само към най-високата оценка. Във формирането на перфекционизъм могат да участват както родители, така и учители, както и други среди.

Друга вероятна причина са амбициите на треньора или родителите на детето. Прекалено наблягането на перфектната техника в тренировките, безупречното представяне и наказването на грешки може да доведе до мания да правите всичко възможно най-добре.

Отрицателните последици могат да бъдат избегнати, ако навреме обърнете внимание на алармите. Внимателното наблюдение от страна на треньора ви позволява да проследите момента, в който спортистът се уморява и по-нататъшната работа не е от полза. Подкрепата на близките също премахва необходимостта да отговаряте на очакванията на някой друг. От своя страна това може да намали нуждата да бъдете перфектни.

При професионалните  спортисти всеки недостатък увеличава риска от нараняване, а всяка грешка има по-висока цена. Но при аматьорите – всичко е много по-просто и няма спешна нужда от фанатично разработване на техниката. Поне ако сте ангажирани не заради престижни медали, а за поддържане на здравето.

Ако не се забиете в рамката, физическата активност само ще ви направи по-силни. Умереността е важна във всичко и това се отнася не само за спорта.