Начало Бокс Те не избягаха: Бойците, които грабнаха пушките да бранят Украйна

Те не избягаха: Бойците, които грабнаха пушките да бранят Украйна

Те не избягаха: Бойците, които грабнаха пушките да бранят Украйна
0

Коментар на редактора Красиан Митев

Няма нищо по-страшно от войната. Руското настъпление в Украйна провокира вълна от неодобрение по цял свят и след шестия ден напусналите страната официално са почти 700 хиляди, а неофициално вероятно над милион души.

Много украинци обаче решиха да останат и да бранят родината си със собствената си кръв.

Те са наясно, че вероятно могат да платят с живота си.

Част от тях са големи спортисти и бойци, които разполагат с милиони в банковите си сметки, но захвърлиха всичко и нарамиха автоматичното оръжие. Тук говорим за мъже и лидери, чиито имена остават в исорията на техните народи, за които думата „дезертьор“ е последното нещо, което бихме изрекли.

В следващите редове ще обърна внимание на част от най-елитните бойци, които в момента воюват в Украйна.

Още от началото на конфликта на преден план излязоха братята Владимир и Виталий Кличко.

Около месец преди навлизането на първия руски танк в Украйна, Владимир се записа във военния резерв. Виталий, който е кмет на Киев, признава, че може да стреля с всякакво оръжие и тренира постоянно уменията си, за да е в готовност да се притече на помощ.

Легендите в тежка категория на бокса са сред уважаваните хора в тримилионната столица на страната си.

Още в началото на конфликта се породиха мнения, че се снимат с армейски дрехи единствено с цел да повдигнат духа на войниците, но към момента те са сред доброволническите и резервиските формирования. Редом до останалите.

Друго емблематично дуо шампиони в бокса пък направи всичко възможно да се завърне в Украйна.

Приятелите от детството Василий Ломаченко и Олександър Усик са действащи боксьори. Вместо да гледат кариерите си обаче или да подкрепят единствено финансово сънародниците си от чужбина – те пътуваха часове наред, за да отидат в епицентъра на бойните действия.

Усик в момента е част от доброволническа бригада и в сряда даде интервю за CNN от киевско бомбоубежище.

Шампионът в тежка категория беше във Великобритания да води преговори за реванша с Антъни Джошуа, но веднага след началото на конфликта хвана самолет за Варшава (Полша) и оттам пропътува разстоянието до Киев с автомобил (5 часа). Така опроверга слуховете, че се е покрил във Великобритания и е изоставил семейството си…

За дезертьор побързаха да обявят и Лома.

Двукратният олимпийски шампион беше в гръцки манастир, а при новината за началото на руската инвазия прави всичко възможно да се върне в района на Одеса, където е роден.

Лети със самолет до Букурещ откъдето му трябват повече от 9 часа, за да се придвижи до дома.

Докато повечето хора бягат и правят километрични колони от автомобили и автобуси, тези големи шампиони на ринга бързат да се включат в отбраната на родината си. Бързат да застанат на пътя на танковете.

Един от най-добрите ММА бойци в света в полусредна категория – Ярослав Амосов, също е част от украинската защита.

„Ще защитавам тази страна от руските атаки с най-доброто, което мога“, заяви Амосов.

Той прекъсна подготовката си за един от най-големите мачове в историята на европейския ММА. На голямото шоу на „Белатор“ в Лондон непобеденият Амосов (26-0) по план трябва да се бие с Майкъл Пейдж (20-1).

Мач през май обаче към момента много трудно може да има, защото Ярослав мисли за всичко друго, но не и за защита на шампионския си пояс.

Амосов обяви още на феновете си, че е евакуирал роднините си на безопасно място, но той няма как да напусне родината в такъв момент.

Още по-краен в позицията и публикациите си е медалистът от Олимпийските игри в Токио – каратистът Станислав Хоруна:

„Ще убием всеки окупатор, който дойде!“.

На 1 март той празнува рожден ден, ето какво си пожела:

„Здравейте, приятели. Днес е моят рожден ден“, Хоруна обяви на видео в Instagram, на което държи автоматично оръжие и е в бойна екипировка. „В случай, че искате да ми направите подарък, по-добре изпратете парите си като дарение за украинската армия. Не забравяйте да споменавате Украйна в социалните мрежи. Благодаря Ви, бъдете с нас“.

Дано никога не разбираме какво изпитва каратистът, останалите бойци, другите професионални спортисти и всички обикновени хора в Украйна. Дано братоубийствената война спре час по-скоро!

Красиан Митев Красиан Митев е роден на 25.06.1995 година в град София. Учи Право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като редактор в сайта Sportnamasa.com от февруари до юли месец 2017 година. От септември месец 2017 година е част от първия български спортен сайт Topsport.bg. В началото на октомври месец 2018 година започва работа в популярния портал за бойни спортове - Boec.BG, а и за международната му версия Boec.COM.