Начало Бокс Усик: Защитата на родината ми е по-важна от тази на поясите

Усик: Защитата на родината ми е по-важна от тази на поясите

Усик: Защитата на родината ми е по-важна от тази на поясите
0

Олександър Усик е готов на всичко да защити родината си и признава, че заради бокса има кураж да повдига духа на всички около себе си. Световният шампион в тежка категория даде интервю от мазе или бомбоубежище в Киев.

Трябваше да говори и неговият добър приятел Василий Ломаченко, но връзка с него не е била установена. Впоследствие става ясно, че Лома е добре и в безопасност.

„Ако искат да отнемат живота на мен или моите близки, ще трябва да се защитавам“, Усик започна пространното си интервю за CNN.

„Аз не искам да го правя. Не желая да стрелям, нито да убия някого. На нас не ни оставят избор. Може да звучи сантиментално, но душата ми принадлежи на Бог, а тялото ми и честта на страната и семейството!“.

„Затова няма страх у мен. Изпитвам единствено недоумение – как може това да се случва в 21-ви век?“, запита Усик, който не е в Украйна да боксира в момента, но признава, че красивият спорт му помага в тази ситуация.

„Благодарение на бокса съм спокоен и ментално подготвен. Това помага на останалите около мен, които се паникьосват и са нервни.“

Непобеденият боец осъди остро войната.

„Бомбардировките тук са пълна лудост. Те тъкмо бомбардираха Мариупол, един от приятелите ми получи ракета в покрива, руснаците не си играят“, призна Усик.

„Хората в Русия нямат никаква идея какво точно се случва тук. Те не виждат истината на бойното поле. Жертви са на своя президент Владимир Путин.“

„Не знам кога ще се върна пак на ринга. Моята страна и моята чест са по-важни от някакъв шампионски колан!“.

По време на интервюто около боксьора се чуват детски гласове. Те вероятно са на трите му деца.

„Когато чуем тревогата за въздушно нападение, всички отиваме да се скрием. Долу в подземията се опитваме да се забавляваме и да вдигнем настроението сред децата и останалите хора“, завърши Усик.

Той беше във Великобритания да преговаря по локацията на битката с Ей Джей, но веднага след началото на конфликта хвана самолет за Варшава (Полша) и оттам пропътува разстоянието до Киев с автомобил.

Ломаченко, с когото са приятели цял живот и имат общо три олимпийски титли, прави същото – прибира се в родината. Той е на посещение в гръцки манастир, когато научава за руската агресия.

Лома няма как да се върне директно в родната Одеса и затова отива до Букурещ откъдето му трябват повече от 9 часа, за да се придвижи до дома.

Красиан Митев Красиан Митев е роден на 25.06.1995 година в град София. Учи Право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като редактор в сайта Sportnamasa.com от февруари до юли месец 2017 година. От септември месец 2017 година е част от първия български спортен сайт Topsport.bg. В началото на октомври месец 2018 година започва работа в популярния портал за бойни спортове - Boec.BG, а и за международната му версия Boec.COM.