Начало Други Никифоров с голям скок след евротитлата по джудо (РАНГЛИСТА)

Никифоров с голям скок след евротитлата по джудо (РАНГЛИСТА)

Никифоров с голям скок след евротитлата по джудо (РАНГЛИСТА)
0

Българинът Тома Никифоров, който спечели европейската титла в категория до 100 кг. на шампионата на Стария континент, се изкачи с цели 4 позиции в световната ранглиста, която важи и за класиране на Олимпийските игри в Токио, които трябва да се проведат през лятото на тази година. Нашенецът, който се състезава за Белгия от днес е под номер 16 и си гарантира квотата за най-големия спортен форум на планетата.

На първенството, провело се в португалската столица Лисабон, роденият в Белгия българин разби всички свои противници, а на финала надделя и над лидера в световната и олимпийска ранглиста – Варлам Липартелиани.

В същата категория – до 100 кг. двама българи са близо до спечелване на визи за Токио, но тази седмица губят позиции. Даниел Дичев изгуби 4 места и вече е номер 46, а Борис Георгиев падна с 3 позиции – до 51-о място.

Ивайло Иванов, който завърши на 5-а позиция при 81-килограмовите, изгуби 1 място и от днес е 12-и. Той обаче със сигурност ще бъде част от Олимпийските игри в Токио.

Другият роден джудист, завършил на 5-о място, но при 60-килограмовите – Янислав Герчев, излезе извън топ 30 – падайки с 2 места в световната ранглиста – до 32-о. В олимпийската такава, Герчев е под номер 29 и за момента получава континентална квота.

Божидар Темелков вече е номер 52 при 66-килограмовите, което е регрес с 3 места спрямо предходното му класиране. Марк Христов запази 60-о място в категория до 73 кг.

Най-добрата ни джудистка при жените – Ивелина Илиева, която не взе участие на Европейското първенство, изгуби 2 позиции при 57-килограмовите и от днес е номер 23. Тя, също както Ивайло Иванов, си е осигурила олимпийска квота за Игрите в Токио.