Начало Други Олимпийските игри отново са под заплаха да не се състоят

Олимпийските игри отново са под заплаха да не се състоят

Олимпийските игри отново са под заплаха да не се състоят
0

Втората вълна от пандемията от коронавирус е причина за обмисляне Игрите в Токио да не се състоят.

Припомняме, че Олимпийските игри в Токио трябваше да се състоят това лято от 24 юли до 9 август, но заради пандемията от коронавирус, обхванала целия свят, Игрите бяха отложени за първи път в своята история. Те трябва да се проведат между 23 юли и 8 август 2021 година.

Нашата цел е да имаме Игрите. Най-лесното решение при тези обстоятелства е да ги отменим, но все още работим, за да се проведат. В състояние сме да получим пълната сума от застрахователите”, заяви Томас Бах, който е президент на Международния олимпийски комитет, в интервю за френския „L’Equipe“.

Въпреки това, в Япония се притесняват, че провеждането на толкова голям форум може да доведе до стремителен ръст на заразените от коронавирус.

„Няма никакво съмнение, че Олимпиадата ще съдейства за разпространението на вируса. Дори в момента едва удържаме положението“, каза д-р Даичи Мори от Университетската болница в Осака.

По последни данни на университета „Джонс Хопкинс“ заразените в цял свят са над 13 323 000 души, а починалите са над 578 000. Данните само за Япония са: 22 437 заразени и 984 починали.

Ако Игрите се състоят то те вероятно ще бъдат минималистична версия на последното издание на най-голямото спортно събитие преди четири години в Рио де Жанейро, сподели председателят на Японския олимпийски комитет Ясухиро Ямашита.

„Игрите преди бяха замислени като великолепни и екстравагантни“, заяви Ямашита, който е бивш олимпийски шампион по джудо.

„Но не мисля, че концепцията на отложената олимпиада ще преследва подобни неща. Основен приоритет е да бъде сигурна и безопасна“, добави той.

„Страната на изгряващото слънце“ се бори и с друга тежка ситуация, а именно финансовата част на Игрите.

Според експерти решението на Международния олимпийски комитет (МОК) да отложи с една година провеждането на Олимпийските игри в Токио ще донесе на Япония загуби в размер между 640 и 670 милиарда йени, което се равнява на около 5.7 милиарда евро.

Организирането на Игрите в японската столица е струвало на местната икономика около 12 милиарда евро, но неофициално се предполага, че сумата е над 20 милиарда, като голяма част идва от местните данъкоплатци.

Ако най-големият спортен форум бъде отменен, то той би струвал на икономиката на Япония над 65 милиарда евро, но до този сценарий не се стига до момента.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.