Начало Други Отличиха най-добрите в бойните спортове за 2021

Отличиха най-добрите в бойните спортове за 2021

Отличиха най-добрите в бойните спортове за 2021
0

На специална церемония Националната асоциация на бойните спортове (НАБС) отличи най-добрите родни състезатели, треньори и спортисти за 2021-ва година с най-голям принос за развитието на бойните спортове в страната.

Бляскавата церемония се проведе на 19-ти декември в студиото на националната телевизия Bulgaria ON AIR, а за престижните национални призове „Златен пояс“ 2021 се състезаваха над 40 000 спортисти, които членуват в 12-те федерации на Асоциацията.

Специални гости на Годишните награди бяха братята Кубрат и Тервел Пулеви, двукратният олимпийски шампион по борба Армен Назарян, както и Стоян Саладинов – многократният шампион по борба, самбо, джудо и карате и откривател като треньор на шампионите Благой Иванов-Багата, Росен и Румен Димитрови, Марко Косев и много други. Четиримата гости бяха наградени от зам.-председателя и член на УС на НАБС Димитър Ангелов за приноса им към развитието на бойните спортове.

Обща снимка

Водещи на церемонията бяха главният редактор на сайта Boec.BG – Десислава Джерманска и един от най-добрите родни бойци и звезда от международната галавечер SENSHI – Николай Йоргов.

Специално писмено приветствие към спортистите и зрителите отправи и председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова.

„Изпращаме силна олимпийска година за България. В Токио чухме националния химн не един, не два, а цели три пъти. Пожелавам на всички спортисти от бойните спортове много сила, много вяра и много емоция през 2022-ра. Обръщам се към всички родни спортисти, БОК е вашето семейство и ви подкрепя, благодаря ви“, сподели легендата на българския спорт.

Александър Славков и Стоян Саладинов

В категорията „Най-добър спортист – мъже“ за 2021-ва година наградата „Златен пояс“ спечели Йордан Цонев от Българската федерация по канадска борба. През ноември Йордан завоюва златен медал в кат. до 100 кг на Европейското първенство в Литва, а в началото на декември той спечели и злато от Световното първенство в Букурещ, Румъния.

Вторият „Златен пояс“ – за най-добър спортист на годината при жените, заслужено отиде при Никол Харизанова от Българската карате киокушин федерация (БККФ). Никол грабна сребърни отличия от Европейското първенство на KWF за жени и от Световната купа на KWU. Харизанова се отличи и с 2-ро място на Европейското първенство Световния киокушин съюз.

Голямата награда за треньор на годината спечели Венелин Русинов от Българската джу джицу федерация. Той бе и избран за треньор №1 на БДДФ за втора поредна година. Русинов е треньор към Централен Полицейски Карате и джу джицу клуб.

Със специалната награда „Златен пояс“ в категория „Вярност на традициите“ беше отличен сенсеи Георги Георгиев- Джоси (7-ми дан) от Българска федерация Шотокан Карате-до. Той е главен инструктор за България на Световната Шотокан Карате–до Федерация.

„Златният пояс“ за 2021-ва година в категорията „Ярка победа“ беше присъден на Симеон Пенев от Българската федерация по сумо. Пенев триумфира с титлата в категория до 65 кг при 16-годишните на Европейското първенство, което се проведе през юли в Полша.

Паралелно с големите призове „Златен пояс“ 2021-ва, всяка от асоциацииите в НАБС излъчи и свои индивидуални награди, с които да отличи най-заслужилите си състезатели и треньори през изминалата и много предизвикателна година.

Ивет Гораонова и Борис Тонев

Още две специални награда бяха връчени и от нашата медия Boec.BG. Редакторът на сайта Борис Тонев, който е и главен коментатор на международните галавечери SENSHI, връчи призовете „Боец на годината“ при мъжете и жените. Олимпийската шампионка по карате Ивет Горанова взе наградата при дамите. 21-годишната машина грабна и бронз от Световното първенство. Едуард Алексанян пък си заслужи наградата при мъжете. Състезателят на варненския „Дрийм“ се отличи с четири успеха на ринга на SENSHI и стана Европейски шампион на WAKO PRO.

Тервел и Кубрат Пулеви

Наградите „Златен пояс2021 се проведоха за четвърта поредна година от Националната асоциация на бойните спортове в България с председател шихан Иво Каменов. Асоциацията е учредена през 2015 година, за да подпомогне, подкрепи и популяризира бойните спортове в България. В нея членуват над 476 клуба от цялата страна и над 40 000 спортисти. Част от асоциацията са централите по кикбокс и муай тай, карате киокушин, таекуондо ITF, джу джицу, самбо, кендо, кудо, ушу, шотокан карате до, сумо, айкидо и канадска борба.