Начало Други ПОЛЕЗНО: Дишането при бойните спортове

ПОЛЕЗНО: Дишането при бойните спортове

ПОЛЕЗНО: Дишането при бойните спортове
0

Уморени ли сте без причина?

Имате ли достатъчно въздух по време на битки?

Дишането е основна функция на живота. То изпреварва стратегията, изпреварва и технологията, пред всякакви сложни бойни движения. Лесно забравяме как да дишаме, защото никога не сме се интересували и упражнявали за това. Дишането винаги е било естествен процес за нас, докато не се наложи да влезем в ринга и всичко приключва… и след това как да продължи боя, след като не сме овладели своето дишане?

Правилното вдишване и издишване ще ви позволи да почивате, мислите и да атакувате силно!

twitter.com

Различно дишане за различни движения

Дишането дава енергия на всички движения. Бавните и наситени движения ще изискват бавно и интензивно издишване. Бързите и експлозивни видове движения ще изискват бързо, експлозивно издишване. Също както естеството на движенията ви се променя, естеството на вашето издишване се променя с него. Научаването как да дишате в битка изисква да се учите как да дишате по различни начини, а не само един.

Ще бъде неудобно да издишвате бавно и в същото време да се движите бързо или да издишвате бързо и да се движите плавно и бавно. Опитайте се да пласирате удар и бавно вдишайте въздушния поток… Обърнете внимание на факта, че ударите ви сякаш изтласкват въздуха от вас? Това се получава, защото свиването на мускулите и ритъма на дишането по естествен начин работят заедно.

Как да упражняваме дишането

Крайната цел на дишането е да отпуснете тялото си и да му позволи да се движе естествен. Целта е да не накарате тялото си да диша по-бавно или да диша по-бързо; целта е да се даде на тялото толкова кислород, колкото е необходимо. Не е нужно да мислите за „Перфектно дишане“.

Целта на дишането е да свикне с борбата, без да позволява външни фактори (нервност, натиск на противника и т. н.) да повлияят на дишането ви. В някакъв смисъл, вашият боен ритъм е всъщност ритъма на дъха ви. Ако се биете в ритъма си, ще се почувствате комфортно, способни да удряте, защитавате и премествате, когато пожелаете, всичко това изразходвайки минимална енергия. Ако се биете в ритъма на опонента си, ще се чувствате винаги принудени да атакувате или да се защитавате, когато не сте готови (когато не сте в състояние да дишате).

twitter.com

Друг добър съвет за практикуване на дишане е да тренирате с протектор за устата. Много треньори казват на своите бойци да тичат с протектор в устата си, както и  да работят на чувал с протектор в устата. В един момент, обучението с гума  вече няма да е необходимо, тъй като ще сте се научили да дишате ефективно. В края на краищата, гумата  е направена така, че да се диша през носа и след това да издишвате през устата.

Боец, който контролира дишането си, може да наложи ритъма, темпото и битката!

Статията подготви Станислава Бойчева