Начало Други ПОЛЕЗНО: Как да закалим основните си ударни части – пищяли и юмруци

ПОЛЕЗНО: Как да закалим основните си ударни части – пищяли и юмруци

ПОЛЕЗНО: Как да закалим основните си ударни части – пищяли  и юмруци
0

Boec.BG продължава с рубриката си с полезни съвети за тренировки, хранителен режим, възстановяване и всичко, което съпровожда животът на активните бойци. За тази цел отново ни помога абсолютната шампионка по карате киокушин Станислава Бойчева. Вижте какъв опит ни сподели този път тя: 

Предполагам знаете, че когато вашият фронтален ритник „мае гери“ бива блокиран с помитащ бок „гедан барай“  възниква едно не много приятно чувство. Аз, например, невинаги използвам протектори на краката, тъй като на състезанията по киокушин при мъже и жени, те са забранени.

Често срещани ситуации на засечка са например (глезен в лакът на противника и др.), които до известна степен, ако се случат по време на боя, е възможно да изместят концентрацията ни и да се насочат именно на вече уязвимата си част. И вместо да мислиш върху боя, ти се чудиш как са опазиш вече травмираното място.

За да избегнем такива ситуация, е необходимо ежедневно закаляване на всички ударни части.

Винаги след тренировка, моите треньори ме караха да отделям по 20-30 минути за закаляване на всички ударни повърхности.

Добре е да знаете, че процесът по закаляване не е бърз, така че е необходимо да се заредите с търпение и да бъдете постоянни. Той трябва да бъде неизменна част от тренировката на всеки сериозно занимаващ се боец, както е и загрявката.

Съществуват различни методи за закалка

Тъй като съм имала златната възможност да посещавам различни зали по света, съм събирала и различни начини на закалка, които ще споделя с вас:

1. Това, което съм виждала от руска школа, е закаляване с помощта на дънер („бревно“). Добре е преди да започнете да движите дънера по пищялите, предварително да сте загрели подбедриците и кожата.

  • Движите дървото по продължението на краката си, с лек натиск; виждала съм някои да го правят посредством точилка;
  • Сами определете бройката движения, но след това я увеличавайте. (Например 50 пъти до 100)

2. Друг изпитан метод от японската школа е т.н. „макивара“ или торба с пясък. С постоянни и не силни повторения, можете да закалявате както юмруците (сейкен; шуто ; юби), така и краката (суни; чусоко, хидза).

 

3. В Муай Тай също наблягат на закаляването. Повечето от вас знаят Буакау Парамук, който нанася категорично своите ритници, без никакво притеснение, че би могъл да уцели лакът или коляно. В интерент пространството беше излязъл негов клип как закалява на бананово дърво.

 

4. Друг инетерсен метод, който съм виждала в тай бокс-а е под формата на игра подхвърляйки си пластмасова топка  от „сепак такрау“. Всички се нареждат в кръг и си подават топката посредсвто удари с коляно, юмрук, ритник или лакът.

Чрез закаляване на всички ударни повърхности, вие можете да си осигурите едно спокойствие, изразяващо се в това, че можете да избегнете травми след първия мач. Често се случва за един ден да изиграем три и повече последователни боя. Можете да си представите, ако още в първия мач контузим някой от крайниците си, колко по-трудно би било в следващия мач.

Затова препоръчвам на всеки сериозно занимаващ се боец да не подценява ефективността от закаляването и да го превърне като нещо разпускащо след основната част от тренировка. Около 20-30 минути са напълно достатъчни, за да закалите основните си ударни повърхноости.

Успех!

Статията подготви Станислава Бойчева