Начало Други Риган Мачадо за Boec.BG: Не гледам на спорта като задължение (ВИДЕО)

Риган Мачадо за Boec.BG: Не гледам на спорта като задължение (ВИДЕО)

Риган Мачадо за Boec.BG: Не гледам на спорта като задължение (ВИДЕО)
0

Легендата в бразилското джу-джицу Риган Мачадо даде ексклузивно интервю за boec.bg при първото си посещение в България. Мачадо е един от най-великите представители в историята на бразилското джу джицу, носител на черен колан, 8 дан BJJ, и осемкратен световен шампион. Още на петгодишна възраст започва обучението си при Карлос Грейси Джуниър. Мачадо е в пряка роднинска връзка с легендарната фамилия Грейси, тъй като те са братовчеди.

Изключителната му спортна кариера започва в юношеските години. От 14-ата си годишна възраст той печели седем поредни пъти Бразилския национален шампионат във всички дивизии. Освен това поставя рекорд от 365 победи без загуба в Brazilian Jiu Jitsu Competition, както и рекорд от 19 мача в един ден, като приключва всичките със събмишън.

В момента Риган Мачадо преподава в своята „Beverly Hills Academy“, в която често е инструктор и Антонио ла Саландра. Любопитен факт е, че при тях се готвят освен състезатели, така и филмови звезди като Ащън Къчър, Вин Дизел, Чарли Хънан, Киану Рийвс и други.

У нас той бе по покана на сенсей Георги Зарков, „Bujutsu Academy“ иБългарската Джу Джицу  Федерация

-Г-н Мачадо, защо започнахте да тренирате бразилско джу-джицу?

-Започнах да практикувам, когато бях много млад. Имах някои здравословни проблеми като астма и дислексия. В тази ранна моя възраст сестрата на майка ми се омъжи за основателя на бразилското джу-джицу Карлос Грейси. А той преди да се захване с бразилското джу-джицу е бил доктор. Леля ми ме заведе при него, за да ме излекува. А той ме накара да третирам този спорт заедно с неговите деца. И така започна моето приключение в бразилското джу-джицу.

-В световен мащаб има две изключително популярни фамилии, свързани с бразилското джу-джицу. Вие казахте за едната от тях – Грейси, другата е вашата – Мачадо. Какво означава това за вас?

– Всъщност Мачадо и Грейси са като едно. Като цяло ние идваме от едно място. Фамилия Грейси е едно голямо семейство. Аз мисля, че ние сме нещо като клон на тази фамилия. А към днешна дата има над двеста подобни клона, малки клонове. Не само в САЩ, а и по целия свят. Вече има много членове на бразилското джу-джицу.

-Вие имате четирима братя?

-Да, имам четирима братя…

-Как това ви помагаше да израствате в спорта?

-Някак си е приятно да имаш братя, като моите четирима, които са много добри атлети. Ние имахме възможността да стъпим заедно на игралното поле. Постоянно изпробвахме техники, тренирахме заедно, тествахме се. Много е добре да имаш братя като моите, защото това само може да ти е от полза.

-Какво беше първото ви впечатление от бразилското джу-джицу?

-Обикнах го. Този спорт е много натурален. Никога не съм планирал да се занимава с това. Направих го, защото около мен бяха моите приятели, моето семейство, които се занимаваха с това. Никога не съм гледал на този спорт като задължение, а като на една общност, на едно семейство, на една среда с хората, които обичам. И това е най-важното за мен.

– И какво е да тренираш наравно с фамилия Грейси. Всички ние знаем какво означават те за бразилското джу-джицу?

-Някак си е невероятно, защото когато започна нашето приключение в САЩ, бразилското джу-джицу не се беше разпространил по света. И ние се приобщихме към UFC и ММА, с идеята да помогнат на бразилското джу-джицу да се разпространи бързо по света. И ето, години по-късно, виждате, че този спорт навлезе в над 200 държави. За мен това е удоволствие. Сега това е моето 71-во посещение в друга държава. Бил съм на толкова много места да обучавам хора.

– Имате над 300 поредни победи. Каква е тайната на тази успешна серия?

– В моята кариера аз имах възможността да бъда шампион в продължение на повече от 10 години. И хубавото на това беше, че апостигнах тази серия. Такова нещо е много рядко изобщо в спорта и за един спортист. Благодарение на това, аз си изградих една много добра репутация в спорта.

-По какъв начин бразилското джу-джицу е различно в Бразилия и в САЩ, например?

– Не може да се прецени коя страна има по-добри спортисти. Според мен нещата са 50 на 50, защото топ бойците, големите шампиони от Бразилия, излизат да се състезават извън страната. Бразилия е трудна за живеене и за обучение. Също така топ инструкторите и треньори намират начин да работят извън Бразилия, в други държави, откриват по-добри начини да преподават. Затова и в САЩ е пълно с толкова много добри инструктори по бразилско джу-джицу.

-По ваше мнение, кое е най-добрият боец в бразилското джу-джицу и в ММА?

– Боецът в бразилското джу-джицу, който най-много харесвам e Маркус Алмейда по прякор Бушеша. Причината да го харесвам толкова много е, защото е много скромен, а има десет различни шампионски титли и продължава да се състезава. Вярвам, че той е номер 1 в този спорт. Той ми е любимец към днешна дата. В ММА-я аз харесвам  Деймиан Майа. Обичам го, защото той идва от бразилското джу-джицу и дори в ММА продължава да търси съмбишън, и дори 80 процента от победите си постига благодарение на уменията от бразилското джу-джицу.

*Втората част от интервюто с Риган Мачадо очакайте в телевизионното предаване „BOEC.BG“ на 7-ми юли по Bulgaria ON AIR.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.