Начало Други Ръкостискането на Таекуондо

Ръкостискането на Таекуондо

Ръкостискането на Таекуондо
0

В празничните Коледно-Новогодишни дни Boec.BG ви предлага поредица от авторски статии  на майстор Вергилий Ситнилски – европейски и многократен републикански шампион по таекуондо, версия ITF, генералeн секретар на Бъларска Федерация по Таекуондо ITF, един от основателите и треньор на благоевградския клуб „Фолкън“, международен съдия и инструктор.


Защо в Таекуон-До се поздравяваме с две ръце вместо с една?

Трябва ли лявата ръка да бъде с дланта нагоре или надолу?

През годините чух различни (понякога смешни) интерпретации и погрешни тълкувания на ръкостискането, използвани в таекуондо. Сблъсках се с таекуондисти, казвайки, че държейки с лявата ръка, дясната е за да помогнете да държите дясната си ръка нагоре или да покажете, че не криете оръжие в ръкава, и моят личен фаворит: да спрете ръкава ви да не се влезе в чинията със супа.

Има много припокривания между корейските обичаи, западните обичаи, военните протоколи, влиянията на етикета от карате, или други корейски бойни изкуства. Понякога е трудно да се разбере от къде точно произхожда този определен маниеризъм. Но мога да ви уверя, че ръкостискането с две ръце няма абсолютно нищо общо с ръкава или супата по този въпрос.

Тази статия предполага, че ръкостискането с две ръце произтича от корейския етикет.

Трябва да разберете две неща:

  1. В корейската култура и обичаи има огромен акцент върху социалната йерархия.
  2. Съвременна Корея приема смесица от традиционни корейски обичаи и западни обичаи.

Ръкостискането с две ръце е начин да покажете учтивост и уважение към по-старшите. В корейската култура се счита за изключително грубо да давате или получавате предмети само с една ръка на някой, който е по-стар от вас или е висшестоящ. Идеята е, че използването на една ръка може да се счита, че сте мързелив и небрежен, докато използването на две ръце показва усилия, подчинение и смирение.

Етикетът с две ръце се прилага, когато предлагате нещо или получавате нещо от по-старшите, включително когато наливате напитка.

По традиция корейците не се поздравяват взаимно с ръкостискане. Традиционният корейски поздрав винаги е бил поклон. В наши дни официалният корейски поздрав неизменно започва с поклон, а след това може да бъде придружен от ръкостискане.

Никога няма прегръдки или целувки по бузата, така че трябва да избягвате да правите някоя от тези грешки с кореец. Повечето корейски жени не се чувстват комфортно при докосване или разклащане на ръце с непознат мъж, независимо дали той е кореец или не.

Правилният метод и протокол с ръкостискането с две ръце:

Лявата ръка трябва да е допряна до дясната ръка (където и да е между десния лакът и дясната китка). Така че да отговоря на въпроса „Дланта трябва ли да е нагоре или надолу?“,

Дланта обикновено е нагоре или обърната към дясната ръка. Поклонете се леко (15°) докато се ръкувате.

По-старшият винаги инициира ръкостискането. Ако старшият не подаде ръка, НЕ подавайте ръка. Просто се поклонете.

Ръкостискането с две ръце е смесица от западни и корейски обичаи. Произходът на западното ръкостискане като поздрав датира от V век. То е символ на мира, като показва, че нито една от страните не държи или не крие оръжие. Той се използва и като средство за сбогуване, поздравяване, постигане на споразумение с или като благодарите на някого.

Този обичай вероятно е преминал в Корея в края на 18 или началото на 19 век поради международни бизнес отношения, военни съюзи и приятелства.

В Корея и в таекуондо има много неизказани правила. Например, ако трябва да отидете на вечеря, обичайно е да седнете само след като най-старшият е направил това. Също така ако най-старшият не е започнал да се храни или пие, вие не започвайте преди него. Пиенето често е част от културата и никога не трябва да си наливате сами. Ще налеете напитка в чужда чаша и те ще ви върнат услугата. Също така е важно да не използвате само една ръка, когато наливате на някой друг. Точно както трябва да използвате две ръце за ръкостискане, така използвайте две ръце когато наливате на някой друг.

Не пишете имена с червено мастило! Това означава, че този човек ще умре.

Числото четири означава смърт. Това се дължи на факта, че китайският символ за 4 буквално означава смърт. В по-старите сгради може да забележите, че надписът на бутонът за четвъртия етаж на асансьорите е напълно пропуснат или четвъртият етаж ще се показва като F, а не като 4.

Очаквайте корейците да задават лични въпроси. Това се разглежда като проява на учтив интерес към живота ви.

Отричайте комплимент. Не казвайте „благодаря“, това показва липса на смирение.

Никога не очаквайте корейците да признаят, че не знаят отговор, на някой въпрос. Те могат да дадат неточен отговор или отговор, който смятат, че бихте искали да чуете, само за да се почувствате добре.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.