Начало Други Самбо и ушу искат да бъдат включени в Асоциацията на световните игри

Самбо и ушу искат да бъдат включени в Асоциацията на световните игри

Самбо и ушу искат да бъдат включени в Асоциацията на световните игри
0

Световните федерации по самбо (FIAS) и ушу (IWUF) са изказали желание и готовност да бъдат присъединени към Международната асоциация на световните игри.

Това е асоциацията, която организира Световните игри на всеки 4 години – мулти-спортно събитие за дисциплини, които не са представлявани на Олимпийските игри.

Двете федерации вече са изпратили своите писма и доводи за включването им, а крайното решение ще бъде взето на годишното събрание на Международната асоциация на 27-ми май тази година.

Тази година трябваше да се проведат 11-те Световни игри в Бирмингам, но поради преместването на Летните олимпийски игри в Токио за 2021-ва, мероприятието бе пренасрочено за догодина.

Самбо-то е част от официалната програма на Игрите от 1985 г. в Лондон и на тези в Хага от 1993 г. Ушу-то пък бе представено на Световните игри през 2009 г. в Тайван и в Кали (Колумбия) през 2013 г.

Китайското бойно изкуство ще бъде включено като допълнителна дисциплина на Игрите в Бирмингам (Англия) догодина, но то няма да бъде част от основните събития.

Към днешната дата бойните спортове, които попадат в Международната асоциация на световните игри са айкидо, джу джицу, кикбокс, муай тай, карате и сумо.