Начало Други Шефът на родното джудо празнува 60-ата си годишнина на Хималаите

Шефът на родното джудо празнува 60-ата си годишнина на Хималаите

Шефът на родното джудо празнува 60-ата си годишнина на Хималаите
0

Президентът на федерацията ни по джудо Румен Стоилов реши да си направи необичаен подарък за 60-годишнината си, пише в. „Труд“. Навръх личния си юбилей днес европейският шампион по дамбо от Варна 82 реши да пробва силите си на… Хималаите- Идеята узрява от година. И макар че, не прави специална подготовка за това предизвикателство, поне 4-5 пъти в седмицата изминава за час-два с бързо ходене определени километри на Витоша.

„Това е една провокация към самия мен – обяснява той. – Лесно може да се отиде например на Малдивите или на Хаваите… Но ми се ще да видя какви са ми все още възможностите, да преоткрия себе си. Бях говорил с Боян Петров и с Дойчин Василев. Според тях ежедневната ми подготовка за поддържане на форма е напълно достатъчна да преодолея същите километри на надморска височина над 1500 метра…“

А преходът  в Хималаите ще е съвсем истински, даже с шерп. И всеки ден търсачите на силни усещания ще изминават различни маршрути.

Всъщност, не за първи път Румен Стоилов прави кардинална промяна в житейския си път. След 13 години той напусна поста вицепрезидент и на световната, и на европейската федерация по самбо. Причината е невъзможността да съвместява ръководна длъжност и в джудото, какъвто е регламентът. Преди това си тръгва и от председателското място на родната централа. Тогава на общото събрание никой от делегатите не иска да гласува за оставката му. А вотът идва след увещание от негова страна, че оттеглянето му не е „изоставяне на любимия спорт“. И, че ще продължи да помага. Реакцията е резонна. По време на неговото управление спортът бележи най-големия си възход, а състезателите ни печелят десетки титли. Мария Оряшкова покорява неколкократно световния и европейския връх. Благой Иванов-Багата пък детронира непобедимия дотогава Фьодор Емеляненко на мондиала през 2008 в Санкт Петербург, с което слага край на хегемонията на руснака в бойното самбо. А шокът за Сборная идва пред погледа на президента Владимир Путин.

„Винаги съм казвал на състезателите, че нашата цел са титлите – казва Стоилов. – Защото всички помнят шампионите, а не медалистите.“

Повече за кариерата на Румен Стоилов може да прочетете ТУК

Boec.BG пожелава на Румен Стоилов дълголетие, здраве, щастие и много успехи начело и на българското джудо!

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.