Начало Други София чупи рекорди в европейското таекуон-до
0

София чупи рекорди в европейското таекуон-до

София чупи рекорди в европейското таекуон-до
0

София подобрява всички досегашни рекорди по участие в континенталното таекуон-до с предстоящото в българската столица този уикенд Европейско първенство. От четвъртък до неделя зала „Арена Армеец“ ще е домакин на най-мащабния шампионат в историята с 31 държави участници, 592 състезатели и над 1000 човека ангажирани в събитието. Досегашният рекорд бе с 40 състезатели по-малко от преди 3 години на първенството в Италия.

За четирите дни в българската столица ще бъдат раздадени 150 комплекта медали в отделните възрастови групи за мъже, жени, юноши и девойки над 14-години. Организатори са Спортната асоциация на МВР, Централният полицейски таекуон-до клуб и Българска асоциация по таекуон-до. Първенството е част от инициатива София – Европейска столица на спорта, която вече трета година подкрепя усилията да се предоставят повече възможности за активен и здравословен начин на живот.

Атракцията в зала „Арена Армеец“ до края на седмицата ще бъде пълна с четирите основни дисциплини. Шампионатът ще стартира с церемонията по откриването в четвъртък от 9.00 сутринта, сред официалните гости се очакват проф. Даниела Дашева – министър на младежта и спорта, Йорданка Фандъкова – кмет на София, полякът Тадеуш Лобода – президент на Европейската таекуон-до федерация, Венцислав Игнатов – председател на Българската таекуон-до асоциация и др . Зрителите ще могат да се насладят и на изпълненията на ансамбъл за народни танци „София 6“.

Веднага след това ще започнат надпреварите в дисциплината „Форма“, които ще продължат до петък, след това вече ще можем да видим уникалните изпълнения на състезателите в следващите изпитания: „Спаринг“, „Специална техника“ и „Силов тест“, които ще продължат до края на първенството. В събота от 18 ч. е т. нар. Гала с 4 финала, изпълнения на певицата Димана Мирчева – ДИА и супер атрактивните демонстрации на прабългарската школа за оцеляване „Багатур. Шампионатът ще завърши в неделя, когато между 12 и 14 ч. се очакват най-интересните финални схватки.

Водещ на церемониите ще бъде Орлин Павлов, многото музика и шоу ще допринасят за добрата атмосфера в залата през дните на шампионата.

Освен с рекордните си участници, първенството в София се очертава и като едно от най-класните в историята. У нас пристигат звездите на европейското таекуон-до, плюс световни шампиони и медалисти в бойните спортове, кикбокса и ММА-борбите. В българската столица ще можем да видим нашумелия словенец Томаш Барада, както и сина на украинците Олег и Катя Словей, който по всяка вероятност ще бъде съперник на една от нашите надежди за добро представяне Иван Апостолов. Българските шансове са свързани още със Серкан Хасан и Александра Славчева, общо ще участваме с 24 състезатели от 15 клуба, а в подготовка и амбиции за добро представяне нашите национали завършиха преди седмица кратък, но много интензивен тренировъчен лагер в Пампорово.

И още нещо уникално за шампионата в София: у нас за първи път ще се използва новата безжична съдийска система за оценяване ДБулскорУ – родно производство, което според всеобщото мнение на специалистите ще направи революция в прецизиране на реферските решения в таекуон-до спорта.