Начало Други Спортът подобрява креативността и мисловните ни процеси

Спортът подобрява креативността и мисловните ни процеси

Спортът подобрява креативността и мисловните ни процеси
0

Спортът ни прави по-креативни, установиха учени от Германия. Но как работи?

През януари списанието Psychological Research публикува резултатите от научна работа на специалисти от университета във Вюрцбург в Германия. Според изследователите спортът, движенията и активностите имат положителен ефект върху креативността на човек.

Експериментът на учените доказва, че най-голяма креативност и оригиналност в решенията са наблюдавани при хора, които нямат ограничения в движението си. Креативността в спорта може да се определи като способност да се измислят оригинални идеи, тактики,  ходове и бързото им прилагане

Откъде идва творчеството?

Все още няма ясен отговор на този въпрос. Ясно е обаче, че спортът подобрява общото настроение на човек. 

С течение на времето учените стигнаха до заключението, че концентрацията и креативността имат пряк ефект върху мозъчната дейност. Движението насърчава свободното творчество, освобождава ни, позволява ни да бъдем разсеяни, допринасяйки за генерирането на нови идеи. Физическата активност стимулира мозъка, а понякога дори помага за предотвратяване на психични разстройства.

Гъвкавостта помага да се намерят различни решения. Има спортове, в които креативността излиза на преден план. В борбата, джудото и бокса, колкото по-бърз и креативен си, толкова по-лесно ще надделееш над своя опонент.

Проучване от Станфордския университет от 2014 г. установи, че сме 60% по-креативни, когато ходим или се движим. Опитвайки се да измислите нещо оригинално и необичайно, трябва да сте активни. Не можете да се принудите да седнете на едно място, без да се движите – това само поробва мисловните процеси. Можете да се разхождате из стаята, да търкаляте топка по пода или дори да отидете на разходка, с което да мислите в неформална обстановка. Основното нещо е да не се ограничавате.