Начало Други Сумо – бойното изкуство, което дори Доналд Тръмп хареса – част 3

Сумо – бойното изкуство, което дори Доналд Тръмп хареса – част 3

Сумо – бойното изкуство, което дори Доналд Тръмп хареса – част 3
0

В серия от материали, посветени на японското сумо, ще ви запознаем с този древен спорт от „Страната на изгряващото слънце“.

В миналата статия ви показахме откъде тръгва кариерата на един сумист и как се осъществява изкачването в дивизиите. Запознахме ви с четири от общо шест дивизии. Сега ще проследим развитието на професионалния сумист в двете най-висши дивизии – „Джурьо“ и „Макуучи“.

Професионалното сумо се състои от около 550 сумиста. В двете най-висши дивизии място намират само най-добрите 70 от тях. Тези седемдесет спортисти се наричат „секитори“.

Дивизия „Джурьо“

Дивизия „Джурьо“

Това е втората най-висша дивизия и пета по изкачване на стълбицата на професионалния сумист. Тя се състои от общо 28 сумисти. Името на дивизията буквално означава „10 рьо“ (рьо е вид местна валута) и символизира доходът, който един сумост, очаква да получи при изкачване в тази дивизия.

Официалното наименование на втора дивизия всъщност е „Джумайме“, което означава „десето поставяне“ и може да се чуе в официални съобщения и да се види в някои публикации, но в и извън света на сумото е почти универсално известна като „Джурьо“.

Сумистите в „Джурьо“, както и тези в най-висшата дивизия „Макуучи“, получават редовна месечна заплата, както и други привилегии, свързани с това, че са станали секитори, или членове на горните дивизии в сумото. В първите две дивизии, сумистите се състезават в цели петнадесет срещи на официален турнир.

В случай на травми с изваждане на сумисти от дивизия „Макуучи“, „Джурьо“ борец, който е близо до върха на дивизията може да излезне на дохьото срещу сумист от най-високо ниво. Такива срещи също не са необичайни към края на сумо турнира, за да се установи по-добре промоцията и изпадането на представителите на двете дивизии.

При повишаване на сумист в дивизия „Джурьо“, той се счита за професионалист със значителна заплата и привилегии. Самото издигане в тази дивизия се обявява само няколко дни след предходния турнир, докато изкачването в другите дивизии се обявяват няколко седмици след даден турнир.

Дивизия „Макуучи“

Дивизия „Макуучи“

Това е най-висшата дивизия в японското сумо. Известна е и под името „Макуноучи“. Името „Макуучи“ буквално означава „вътре в завесата“, позовавайки се на ранния период на професионално сумо. Тогава, най-добрите сумисти, седяли зад завеса преди да се появят на дохьото за срещата си.

„Макуучи“ може да се използва и за двете най-големи дивизии „Макуучи“ и „Джурьо“ като цяло, тъй като на сумистите в тези дивизии се заплаща много добре, а самите те се смятат за пълни професионалисти, а не „в обучение“.

В „Макуучи“ участие вземат 42 сумисти, които се класират според представянето им в предишни турнири. На върха на дивизията са „титулярите“, или „шампионите“, наречени „саняку“. Това са най-добрите сумисти. Те притежават индивидуални рангове: „кумусуби“, „секиваке“, „озеки“ и най-висшият индивидуален ранг – „йокозуна“.

Обикновено в тези редици има между 8 до 12 сумисти, а останалата част, е наречена „меагашира“, с ранг в цифров ред от 1 надолу. Тази дивизия се излъчва пряко и се отразява на два езика. Причината е, че това са най-добрите сред най-добрите. В залата, в която се провеждат турнирите никога няма празни места.

В следващата статия, посветена на японското сумо, ще ви запознаем с индивидуалните сумо рангове.