Начало Други Сумо – бойното изкуство, което дори Доналд Тръмп хареса – част 2

Сумо – бойното изкуство, което дори Доналд Тръмп хареса – част 2

Сумо – бойното изкуство, което дори Доналд Тръмп хареса – част 2
1
В серия от материали, посветени на японското сумо, ще ви запознаем с този древен спорт от „Страната на изгряващото слънце“. Тaзи статия ще проследи развитието на един професионален сумист.

Кариерата на сумиста започва в дадена школа по сумо, в която всичко започва от най-ниското ниво. Независимо от годините, които има, в момента, в който влезне в школа по сумо, той трябва да изкачи стълбицата, за да може да стигне до участие в турнири.

Режимът е много строг. Освен тренировките, начинаещите сумисти трябва да готвят, чистят, перат. Всичко това е заложено, за да може в бъдеще, да знаят откъде са тръгнали. С времето, при успех в турнирите, тези задължения към школата отпадат, а дори може да получиш прислужници.

За да стартираш професионална кариера на сумист, трябва да вземеш участие в турнир, в който нито един от състезателите няма ранг. Такъв род турнири се наричат „маезумо“.

Дивизия „Джонокучи“

Първата професионална дивизия или шеста като сила, след маезумо е „джонокучи“. Думата „джонокучи“ се използва като нещо, което току що е започнало.  В тази дивизия всеки сумист получава ранг според представянето си в маезумо – турнир. Състезават се от 40 до 90 сумисти. Схватките са седем за всеки сумист. При добро представяне в турнир от тази категория, даден състезател получава правото да се изкачи в по-горната дивизия – „джонидан“.

Дивизия „Джонидан“

Характерно за дивизия „джонидан“ е големият брой сумисти – между 200 – 250. Схватките отново са седем. Поради големия брой участващи сумисти много често се стига до осма решаваща схватка, която да определи шампиона на дивизията.

Дивизия „Санданме“

„Санданме“ е четвъртата по сила дивизия. Достигането до това ниво е повратна точка в кариерата на сумиста. Позволено му е вече да носи по-добри дрехи и има по-малко задължения към школата. Въпреки това, нивото се смята за обучително и сумистите в него не получават заплата, а само надбавка.

Дивизия „Макушита“

„Макушита“ е третата по ранг дивизия. Участие в нея взимат общо 120 сумисти като те са разделени: 60 на изток и 60 на запад. В тази дивизия схватките отново са седем, както в по-долните дивизии. Смята се, че от „макушита“ започва същинската професионална кариера на даден сумист. Дивизията се смята за най-оспорваната. В нея място намират млади таланти, които си оспорват класирането за по-горната дивизия с по-възрастните, които са отпаднали от втора дивизия – „джурьо“. Има и много явно разделение между индивидуалния ранг на дадел състезател. Ако той идва от втора дивизия и е с ранг „джурю“, той получава заплата, както и помощници в битовата работа в школата. Тези, с ранг „макушита“ получават по-голяма надбавка от тази в „санданме“, но не взимат заплата и продължават да изпълняват задължения в школата. При спечелване и на седемте схватки в даден турнир, сумистът получава правото да се изкачи във втората по ранг дивизия – „джурьо“. Терминът „макушита“ се използва за обозначаване и на четирите дивизии, под първите две, тъй като те се смятат за обучителни за даден сумист.

В следващата статия, посветена на японското сумо, ще разгледаме двете най-висши дивизии – „джурьо“ и „макуучи“.
Георги Куситасев Завършва бакалавърска степен със специалност „Печатни комуникации“ в Университет за Библиотекознание и Информационни технологии – УНИБИТ. Магистърска степен „Журналистика и медии“ придобива във Факултета по журналистика към Софийския университет „Св. Св. Климент Охридски“. Започва журналистическата си кариера през 2013 година във вестник „Земя“ като стажант-репортер в спортния отдел, след което минава стаж и в най-стария български спортен сайт – ТОПСПОРТ. Следва първи досег с „малкия екран“ – стаж в Националната телевизия. От 2017 до 2019 г. работи в спортния отдел на ТВ+ като репортер, редактор и водещ на спортни новини и предаване. От 2019 година до днес пише статии за спортния сайт на „Инвеститор медия груп“ - Boec.bg, а от март 2021 до октомври 2022 година е част от екипа на телевизия АГРО ТВ. От октомври 2022 година е водещ на спортни емисии по Радио "Фокус" и спортен редактор в Агенция "Фокус".