Начало Други Съвети за ползотворен и качествен спаринг

Съвети за ползотворен и качествен спаринг

Съвети за ползотворен и качествен спаринг
0

Спаринг сесиите са ключов компонент в бойните спортове.

Тук не става въпрос за истински бой, нито пък за статичен чувал, който никога няма да те удари. Спарингът ти позволява да работиш върху истински комбинации и да провериш наистина докъде си еволюирал. Също така чрез този вид тренировка се срещаш с различни стилове.

Честите спаринг сесии спомагат за рефлексите и за това как се справяш със стресовите ситуации не само на ринга, но и извън него. Дори да не тренирате професионално и не се подготвяте за републикански или междунаронди състезания, спарингът може да се окаже далеч по-забавен и приятен, отколкото си мислите.

Ето и някои полезни съвети за тези, които все още се чудят дали си заслужава да влизат между въжетата:

Спокойствие

Много начинаещи в спаринга се изнервят излишно още преди да е започнала забавата. Най-важното е да дишате правилно, за да не издъхнете на втората минута. После се чудите как така изкарвате 5-6 рунда на чувала, а тук не можете и два! Спарингът не трябва да се превръща в състезание между вас двамата. Забавлявайте се доакто сте на ринга. Задавайте въпроси за всичко, което сметнете, че може да ви помогне. Целта е да си видите грешките и да се опитвате да не ги повтаряте.

Фокусирайте се върху определен аспект от играта ви

Дали ще е защита, дали ще е контри, дали ще е правилно позициониране на водещата ръка. Има хиляди неща, които може и трябва да отработвате. Само така след време ще стигнете следващо ниво.

Искайте оценка

На края на всеки рунд питайте партньора си за това какво вижда. Разбира се, трябва да е максимално честен. Иситната боли, но тя ни кара да растем. Също така би било плезно да искате и трето мнение. Не може да премахнете грешките в играта си, ако не искате или не сте готови да ги чуете. Но това трябва да се случва само по време на почивката. Не може просто да решите да си изстреляте питането по средата на рунда.

Винаги се учете

Целта на спаринга е да придобиете нови знания. Егото ви е най-лошия спътник. В спаринга става въпрос за техника, не за сила. Тук говорим за всички, не само за начинаещите. Оставете тежките спаринги на хората, които се подготвят за състезание. Няма смисъл да влизате на тежки размени с когото и да е от залата, ако не си изкарвате прехраната с това.

Уважение

Винаги показвайте уважение към партньора или треньора си. В началото и края на всеки рунд докосвайте ръкавици, за да демонстрирате почит към него.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.