Начало Други ТРАГЕДИЯ: Почина големият тежкоатлет Величко Чолаков – Железният
0

ТРАГЕДИЯ: Почина големият тежкоатлет Величко Чолаков – Железният

ТРАГЕДИЯ: Почина големият тежкоатлет Величко Чолаков – Железният
0

Голяма трагедия сполетя Родопите днес преди обед, след като стана ясно, че завинаги от този свят си отиде големият щангист на България Величко Чолаков, известен с прозвището си – Железният.
Величко починал около 10.30 ч., след като му прилошало. Трагичната новина бе потвърдена от Центъра за спешна медицинска помощ в Смолян. Сигналът при тях е получен около 10.20 ч., като се съобщавало за здравословни проблеми. След около четири минути екипът бил там, но за съжаление, Величко издъхнал. Предполага се, че е получил емболия, но причините за смъртта ще бъдат установени окончателно след аутопсия. Приживе Чолаков е имал проблеми със сърцето, за което се е лекувал.

Величко Чолаков е роден на 12 януари 1982 г. в  Смолян.

Участва на Олимпийските игри в Атина през 2004 г. и печели бронзов медал в категория над 105 кг. Той е единственият български щангист с медал от олимпийски игри в най-тежката категория.

В същата категория става световен шампион във Ванкувър и европейски шампион в Украйна. Висок е над 2 метра и тежи около 160 кг. През януари 2006 г. е поканен от Арнолд Шварценегер да участва в турнира „Арнолд Класик“ в САЩ.

Почетен гражданин на Смолян и община Неделино, женен с две деца.