Начало Други За начинаещи: Правила и точкуване в джудо

За начинаещи: Правила и точкуване в джудо

За начинаещи: Правила и точкуване в джудо
0

Джудо е едно от традционните бойни изкуства и олимпийски спорт. Мнозина не разбират класическата дисциплина заради по-сложните правила от тези на бокса, ММА, борба и тн.

Ние от Boec.BG сме длъжни да ви обясним, ако сте начинаещ, любител или просто винаги сте се чудили как се точкува на татамито, защото джудо е красив спорт и заслужава повече внимание у нас.

СЪСТЕЗАТЕЛИ И ЕКИПИРОВКА

Модерното джудо се играе на татами. То е с размери 14 на 14 метра с арена за схватката 10 на 10 метра. Джудистите са задължени да носят определни облекла, познати като джи (традиционни японски) и колан. Трябва да се поклонят преди да стъпят на татамито. Задължително е да го сторят също преди началото и след края на сблъсъка към противника.

ВРЕМЕТРАЕНЕ НА СХВАТКАТА

Всяка битка е от 4 минути. Реферът отсъжда точки за нарушения в това време. След края на периода се определя кой е победителят.

ТОЧКУВАНЕ

За да спечели, джудистът трябва да вземе повече точки от противника. Те се отбелязват за хвърляне, задържане или наказания. Има три начина за точкуване:

– ИПОН

Това е най-добрият начин, защото означава победа на момента. Постига се с хвърляне на противника, който трябва да падне по гръб. Ипон се постига и с отказване на съперника след захват или обездвижването му за 25 секунди.

– ВАЗАРИ

В един мач два пъти отсъждане на вазари се брои за един ипон. Това е половин точка ипон и се дава за хвърляния и задържания на съперника на татамито за няколко секунди.

– ЮКО

Тези точки се дават за по-малко ефективни локове, хвърляния и обездвижвания. Какъвто и да е брой юко точки са по-малко от една вазари точка.

НАРУШЕНИЯ

Те са два вида. Шидо се отсъжда при нежелание за агресия в дълъг период или тактика за забавяне. Първо се дава предупреждение, следва второ такова, при което се отсъжда юко, а третото предупреждение води до вазари. Четвъртото е ипон. При втория вид наказания (хансоку маке) джудистът автоматично губи схватката и може да бъде изхвърлен от турнира.

МЕТОД ЗА СПЕЧЕЛВАНЕ

При ипон, две точки вазари или отбелязване на вазари без противника да е отговорил с такова.

Красиан Митев Красиан Митев е роден на 25.06.1995 година в град София. Учи Право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като редактор в сайта Sportnamasa.com от февруари до юли месец 2017 година. От септември месец 2017 година е част от първия български спортен сайт Topsport.bg. В началото на октомври месец 2018 година започва работа в популярния портал за бойни спортове - Boec.BG, а и за международната му версия Boec.COM.