Начало Видео Когато братята Емелианенко се срещнаха на финал (ВИДЕО)

Когато братята Емелианенко се срещнаха на финал (ВИДЕО)

Когато братята Емелианенко се срещнаха на финал (ВИДЕО)
0

Братята Емелианенко винаги са били и ще си останат запазена марка в света на бойните спортове.

Двамата руснаци са се доказали във времето като истински машини за убиване. Въпреки далеч по-голямата професионална реализация на по-големия Фьодор, Александър също има своята важна роля в богатата история на Русия в бойните дисциплини.

Днес двамата далеч не са в най-добри отношения, но не това е темата на този материал. Той е посветен на паметния единствен официален мач между двамата от 2012 г.

sambo.sport

Братята се изправят един срещу друг във финала на руския шампионат по бойно самбо в кат. +100 кг. Двамата взети заедно имат общо 11 златни медала от националното първенство на Русия. Този път обаче победителят трябва да бъде провъзгласен след схватка между тях.

Фьодор и Александър са разпределени в различни потоци на категорията, за да могат да се срещнат на финала. Феновете очакват с нетърпение този сблъсък между братя, между една кръв.

Всички други срещи са минали, всички медали са раздадени.

Абсолютна черешка на тортата. Двете най-знакови фигури в бойното самбо. В полуфиналните си срещи и двамата минават с лекота през съперниците си. По-възрастният Фьодор побеждава Кирил Сиделников, който е негов треньор, а Александър надвива Алексей Княжев.

И така всичко е готово за исторически финал. Емелианенко срещу Емелианенко. В публиката обаче витае някакво чувство на предрешеност. Феновете искат да видят битка, но всички са наясно, че няма да получат това, което желаят.

Продължителността на двубоя е 7 секунди. Фьодор „събаря“ брат си, моментален ключ на ръката и бързо предаване. По братски. Залата потъва в аплодисменти и викове.

„Последния император“ печели нова титла на Русия, която е последна такава в кариерата му.

Ето и какво казва тогавашният президент на руското самбо – Сергей Елисеев:

sambo.sport

„Нямаше друг начин. Всички знаеха, че Фьодор трябва да победи. Александър не беше сред фаворитите тази година. Това са двама братя. Какво очаквате от тях? Да се бият до последно ли?

„Мнозина си мислеха, че те изобщо няма да излязат на тепиха, но те доказаха своя професионализъм и отдадоха почит към спорта“, разкрива Елисеев години по-късно.