Начало Видео Стоян Саладинов зарадва самбистите с премии след Европейското (ВИДЕО)

Стоян Саладинов зарадва самбистите с премии след Европейското (ВИДЕО)

Стоян Саладинов зарадва самбистите с премии след Европейското (ВИДЕО)
0

Многократният шампион по борба, самбо, джудо и карате и един от емблематичните родни треньори Стоян Саладинов за пореден път показа колко е отдаден на спорта и какво голямо сърце има.

Бойната легенда на България връчи парични премии от личните си средства на медалистите от Европейското първенство по самбо и бойно самбо. На шампионата в Лимасол националите ни завоюваха 11 отличия – 1 златен, 4 сребърни и 6 бронзови отличия, като шест от тях бяха при мъжете и жените.

На церемония в Пресклуб „България“ бонуси получиха Мария Оряшкова (първо място), дебютантката при жените Ива Иванова (трето място), Иван Хърков (второ място) и Радослав Марков (трето място), както и състезателите по бойно самбо, завоювали сребърни отличия – Михаил Николов и Камен Георгиев.

„Ако съм жив и здрав, и докато мога, няма да оставя тези мои деца – започна емоционалната си реч световният шампион Стоян Саладинов. – Те винаги мога да разчитат на мен и винаги ще им помогна, дори и по лични въпроси. Всичко, което съм постигнал в моя живот го дължа на самбото и джудото. Кариерата си (б.р. – Саладинов е ръководител на обучението на командосите от СОБТ (Специализиран отряд за борба с тероризма) дължа на спорта. Знам колко е трудно това, което направиха тези спортисти в Кипър. Благодаря ви, а след Световното ще ви чакам с оркестър на летището като световни шампиони.“

Щастлив бе новият председател на Българска федерация по Самбо Росен Димитров, за когото това бе първо голямо състезание като ръководител. Той благодари на Саладинов за подкрепата.

„Този жест е добър стимул за по-младите състезатели и начин да развиваме самбото“, коментира Росен Димитров.

В Кипър българският национален отбор участва с 25 състезатели, като 11 от тях стигнаха до призови места.

„Различното в това първенство бе, че продължи 5 дни, вместо 3. Треньорите малко бяхме психически изхабени – разказва главният селекционер Васил Соколов. – Най-голямото ни притеснение бе резултатите от PCR тестовете преди заминаване и с какъв състав ще тръгнем. Готвехме се целенасочено три месеца и се притеснявахме някой да не отпадне заради положителен тест. Успехът е на всички и съм благодарен и на състезателите, които не успяха да се качат на почетната стълбичка.“

Един от най-успешните ни ММА бойци и вече настоящ треньор – Румен Димитров, коментира представянето ни в бойното самбо. „Все още разчитаме повече на опита, но основната ни цел е да подобрим представянето на по-младите и да ги развиваме.“

Личният треньор на Мария Оряшкова и част от треньорския екип – Иван Нетов, похвали всички за представянето в Лимасол.

„Бориха се много. Бях до тях през цялото време и мога да кажа, че това, което правят е за голямо уважение. Няма как успехита да липсват, когато екипът е съставен само от световни шампиони (б.р. – посочвайки Стоян Саладинов, Васил Соколов, Росен и Румен Димитрови и Мария Оряшкова). – Най-важното е екипната работа и това, че оставаме човеци и приятели. Ние сме семейство.“

Самбистите ще получат един месец почивка, а след това ще подновят по клубовете подготовката си за Световното първенство по самбо и бойно самбо. Шампионатът на планетата е през ноември и ще се проведе в Ташкент, Узбекистан.

„За съжаление повечето от нас работят нещо друго и няма да има време за лагер. Ще водим подготовка в София на базата „Диана“, разкри Соколов.