Начало Статии 5 съвета за бойци, когато трябва да стоим далеч от залата

5 съвета за бойци, когато трябва да стоим далеч от залата

5 съвета за бойци, когато трябва да стоим далеч от залата
0

Развитието на всеки практикуващ бойни изкуства и спортове следва да бъде адаптирано към непредвидени обстоятелства. Всеки боец е индивидуален състезател, но прогресът му зависи от задружните усилия на тези, които работят усилено с него. Това не означава, че в периодът, в който груповите занимания и колективната работа са ограничени, трябва да бъде „празен“. Ето няколко полезни съвета, които могат да ви помогнат за развитието ви в бойните изкуства, дори когато трябва да стоим далеч от ринга, тепиха, спаринг партньорите ни и т.н.

 1. Яж здравословно и остани хидратиран
  Изолацията от залата не означава, че трябва да загърбим добрите си навици. Добрата диета и приемането на достатъчно течности не само ще ни държат далеч от излишните килограми, но и ще запазят силата на имунитета ни. Завръщането в доджото ще бъде много по-лесно и плавно, ако запазим оптималната си форма.
 2. Почини си добре и се погрижи за стари контузии
  В повечето бойни спортове състезателния период бе в разгара си и тази принудителна почивка може да послужи добре за тези, които не са успявали да си набавят достатъчно сън и време за възстановяване между тежките тренировки. Натовареният състезателен график често не позволява пълно възстановяване от контузии и това води до нови такива. Създалата се ситуация ви дава възможност да третирате травмите с нужната физиотерапия и почивка. Честите спаринги и официални срещи изтощават и психически състезателите, затова отделете време за почивка и се завърнете по-силни и жадни за нови битки.
 3. Тренирай вкъщи или в парка
  Бой със сянка, упражнения със собствена тежест, защита от събаряния и много други подходящи тренировки за бойци могат да бъдат съчетани и изпълнени на открито или вкъщи. Ще бъдете изненадани колко добра тренировка можете да си направите, дори и без партньор. Разбира се, нищо не заменя добрия спаринг и борбата с реален партньор, но това трябва да бъде избягвано на всяка цена по време на пандемия.
 4. Гледай видеа и записи на мачове и спаринги
  Времето вкъщи, когато се възстановяваме от тренировки може да бъде изпълнено и с гледане на стари двубои и спаринги. Учете се от най-добрите, но се върнете и към клипове с ваше участие, за да разгледате грешките си и да замечтаете за тръпката на бойните спортове и изкуства отново. Записи, които показват техники и тяхното изпълнение стъпка по стъпка също могат да бъдат полезни за вашето развитие като боец.
  5. Прочети книга за бойните изкуства и спортове
  Мотивацията се намира най-често в книгите. Автобиографии на известни бойци могат да развихрят въображението ви и да ви запознаят с цената на това да бъдеш успешен. Въвличането в чужда история със сигурност ще ви откъсне от реалността и ще ви помогне за по-бързото преминаване на времето преди да се върнете в залата. Ето списък с пет книги за бойните спортове, които вярваме, че трябва да прочетете.
Boris Tonev Многократен шампион на национални и международни шампионати по бразилско джу-джицу за мъже и юноши. Шампион по бокс за юноши. Студент във Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ "Св. Климент Охридски".