Начало Таекуондо България атакува Европейското по таекуондо ITF с 81 бойци (СНИМКИ)

България атакува Европейското по таекуондо ITF с 81 бойци (СНИМКИ)

България атакува Европейското по таекуондо ITF с 81 бойци (СНИМКИ)
0

Българският национален отбор по таекуондо (неолимпийската версия) замина за Гърция, където от вторник стартира Европейското първенство за всички възрастови групи и дисциплини. Надпреварата ще се проведе на остров Крит. Това ще е първият шампионат на Стария континент от пролетта на 2019-та насам, като през миналата година планираното за Прага Европейско бе отменено заради пандемията от COVID-19.

Българският състав включва 81 състезатели, които ще ни представят при юношите и девойките, мъже, жени и ветерани. Тимът направи триседмичен подготвителен лагер в Благоевград под ръководството на старши треньора Тодор Козладеров.

„Доволен съм от старанието на всеки един и съм оптимист за представянето ни на Европейското първенство. Наблегнахме доста в тренировките на физическата издръжливост и техническите умения, за да сме във върхова форма. – коментира Козладеров, цитиран от „Iliev Sport Agency“. – Нямаме здравословни проблеми и дано всичко да мине както ни се иска, тоест, повече медали да спечелим за България. Имена на отделни състезатели, които са с големи шансове за отличие няма да спопенавам, защото съм убеден , че всеки един може да се качи на подиума за награждаване, независимо на кое място завърши в своята категория и дисциплина.”

Цялата делегация пък наброява 104 души, като в нея влизат съдии, технически лица, лекари и масажисти.  Водач е шефа на родната федерация по таекуондо ITF Марио Богданов.

„Аз винаги съм бил оптимист относно представянето ни на големи първенства и сега ще бъде така – заяви от своя страна Марио Богданов минути преди заминаването на отбора в 4:00 ч. сутринта в събота. –  Много е важно, че тръгваме отлично подготвени след дългия лагер в Благоевград. Конкуренцията във всяка дисциплина ще бъде жестока. По наша информация близо 1000 са заявените таекуондисти от над 35 държави. Много мотивирани и концентрирани трябва да бъдем във всеки момент на Европейското първенство и да се върнем с повече медали. Сигурен съм, че няма състезател в нашия отбор, който да не иска отличие от шампионата. Доказали сме, че на Европейско и Световно можем да победим всеки и съм уверен, че и сега ще бъде така в голяма степен, както индивидуално, така и отборно.”

Европейското първенство на о-в Крит започва на 26 октомври и ще продължи до 31-ви този месец.

Снимки: Българска Федерация по Таекуон-До ITF