Начало Киокушин България с още един медал от световното по киокушин

България с още един медал от световното по киокушин

България с още един медал от световното по киокушин
0

България се сдоби с бронзов медал от Световното първенство по карате киокушин за мъже и жени, организирано от Световният киокушин съюз (KWU) в края на миналата година. Той отива при националката Ия Костова в категория до 55 килограма след промяна в класирането.

Шампионатът се проведе в Нур-Султан (Казахстан), като Костова остана четвърта при 55-килограмовите. Днес обаче от KWU публикуваха новото класиране. Ревизията се дължи на резултати от направените тогава проби за употреба на забранени стимуланти. Сред тях се оказа, че има положителни допинг тестове.

„Днес, 10 април, светът отбелязва Деня за честна игра, който е посветен на чистия спорт и борбата с допинга. И, тъй като единствено чистият спорт има стойност, Световният киокушин съюз прилага международните стандарти в допинг контрола в своите събития и гарантира, че всички спортисти са поставени при равни условия. За да подкрепим глобалната кампания, днес обявяваме решението на Антидопинговата комисия на KWU за ревизиране на резултатите от 4-тото световно първенство заради нарушаване на антидопинговите правила от няколко спортисти“, се казва в официалното съобщение на KWU.

Една от тези положителни проби е на представителката на домакините от Казахстан – Йоана Белик, която завърши на трето място при 55-килограмовите. Бронзовият медал ѝ е отнет, а тя е със спрени състезателни права за 6 месеца.

В резултат на това, Ия Костова бе призната за бронзов медалист от световното първенство, като ще ѝ бъде връчено отличието, купа, диплома и финансова награда за класиране на 3-то място на шампионата.

Отличието на Костова води до промяна и в отборното класиране, където националният отбор на Българската карате киокушин федерация вече има 3 отличия – сребро в кат. до 85 кг на Кристиян Дойчев и бронз при 80-килограмовите на Георги Дойчев, както и бронз на Ия Костова.