Начало Киокушин Български триумф на Световната купа на KWU в Камчия

Български триумф на Световната купа на KWU в Камчия

Български триумф на Световната купа на KWU в Камчия
0

Валерия Лозанова спечели титла за България на Световната купа на KWU за младежи и девойки (18-21г.) в Камчия. Родната киокушин състезателка спечели абсолютната категория при дамите и грабна голямата награда от 2000 евро. Възпитаничката на СК „Надежда Габрово“ записа три победи на ежегодната Световна купа, като във финалната си битка надделя над по-тежката състезателка от Турция Айфер Йетер. Лозанова извоюва победата, въпреки че съперничката и наруши грубо правилата и я изпрати в нокдаун с непозволен удар с ръка в главата. Българката бе тежко наранена и на ръба на силите си, но успя да покаже воля на победител и бе по-активната в заключителните минути на битката.

Другият български успех на това издание на елитния турнир в Камчия бе отново при дамите. Мартина Чобанова спечели бронзов медал и парична награда от 1000 евро. Тя показа отлични умения и силен боен дух, но на полуфинал бе спряна от гореспоменатата Айфер Йетер от Турция. Другият бронзов медалист в категорията бе Александра Канцавенска от Беларус.

Двете приьорки от България получиха и специални награди. Валерия Лозанова бе удостоена с приза „Най-техничен боец“ при жените, а Чобанова с награда за „Най-висок боен дух“ при жените. 

В абсолютната дивизия за мъже не успяхме да се поздравим с медалист от България, но зрителите на Световната купа на KWU станаха свидетели на много нокаути и оспорвани двубои с българско участие. Зарядът в битките бе стимулиран и от апетитните парични награди при мъжете, които бяха осигурени от Световния киокушин съюз и Българската карате киокушин федерация.

След изключително интригуващи полуфинали, които накараха съдиите край татамито да отсъдят няколко продължения, Юрий Русин от Украйна и Томас Ритер от Германия достигнаха до финал. В спора за първото място и 3000 евро парична награда украинецът Русин успя да наложи своята игра и да измъкне победата в изключително оспорван двубой. Той бе удостоен и със специалната награда за „Най-техничен боец“ при мъжете. 

Третото място в мъжката абсолютна дивизия си поделиха Владислав Рубалский от Украйна и Юнус Демир от Турция. Наградата за най-добър нокаут при мъжете отиде при Атанас Личев от СК „Шампион Първомай“, който в първата си среща записа зрелищен нокаут с уширо-маваши.

Световната купа на KWU за младежи и девойки се проведе по време на 14-тия Международен летен киокушин лагер в Камчия, в който участват над 600 каратеки от 14 държави.

Boris Tonev Многократен шампион на национални и международни шампионати по бразилско джу-джицу за мъже и юноши. Шампион по бокс за юноши. Студент във Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ "Св. Климент Охридски".